RUSKO ORUŽJE U NATO-u

Erdogan najavio dolazak sustava S-400 već početkom srpnja

14.06.2019 u 11:42

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je izjavio kako je Ankara kupila ruski proturaketni sustav S-400, za koji se nada da će biti dostavljen ovog srpnja

Erdogan je priopćio vijest o kupnji moćnog proturaketnog sustava unatoč prošlotjednom upozorenju vršitelja dužnosti američkog ministra obrane Patricka Shanahana nakon što je pisanim putem obavijestio Ankaru da će u slučaju kupnje ta zemlja ostati bez mogućnosti nabave najnovijih borbenih zrakoplova tipa F-35 II Lightning.

Shanahan je, podsjetimo, Ankari ostavio rok za odustajanje do početka srpnja.

Pentagonovim pismom namjere potvrđene su ranije neslužbene najave da će se Turska suočiti s ograničenjima u pristupu američkoj vojnoj tehnologiji ukoliko odluči ignorirati upozorenja da kao članica NATO-a ne bi trebala nabavljati rusku vojnu tehnologiju.

Pentagon procjenjuje kako bi turska kupnja sustava S-400 predstavljala prijetnju za njihove borbene zrakoplove F-35 pa je Washington turskoj strani jasno stavio do znanja da ne može imati oboje.

  • +2
Sustav S-400 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Tursko ministarstvo obrane ranije je najavilo planove za kupnju 100 zrakoplova F-35 ukupne vrijednosti devet milijardi dolara. No Shanahan u svojem pismu izrijekom navodi kako 'neće biti nove obuke pilota za upravljanje tim tipom zrakoplova ukoliko Ankara ignorira upozorenje'. Ove godine je, naime, bila planirana obuka na tim avionima za 34 turska pilota.

Shanahan je pojasnio turskoj strani kako će u postojećim okolnostima dovršetak obuke biti omogućen isključivo za pilote koji su je već započeli, istodobno navodeći da Turska još uvijek ima priliku promijeniti mišljenje o nabavi sustava S-400.

  • +16
Recep Tayyip Erdogan Izvor: Reuters / Autor: WOLFGANG RATTAY

Erdogan je nakon primitka Pentagonova pisma kazao kako ne dolazi u obzir da se Turska povuče iz sporazuma s Moskvom o kupnji protuzračnog i protubalističkog sustava S-400.

Turski predsjednik je svoju odluku prisnažio riječima kako je ruska ponuda bolja od one koju su njegovoj zemlji dale Sjedinjene Države, koje bi htjele da Ankara kupi njihov sustav protuzračne obrane Patriot.

'Ne dolazi u obzir da napravimo korak unazad', zaključio je svoju odluku Erdogan.