poruka iz ankare

Erdogan: Granica će biti otvorena sve dok EU ne ispuni obveze iz sporazuma

11.03.2020 u 11:36

Bionic
Reading

Turska granica bit će otvorena migrantima koji žele u Europu sve dok Europska unija ne ispuni očekivanja Ankare iz sporazuma iz 2016., rekao je u srijedu turski predsjednik Tayyip Erdogan

"Neregularni val migranata prema Europi neće biti limitiran samo na Grčku nego će se proširiti na cijelo Sredozemlje kada vrijeme postane toplije", upozorio je Erdogan u Ankari u obraćanju zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja.

Erdogan je rekao da će Turska svoje prijedloge iznijeti do samita EU-a 26. ožujka.

Turski bi se predsjednik trebao 17. ožujka sastati s čelnicima Njemačka i Francuske u Istanbulu kako bi razgovarali o pitanju migranata.

On je kazao da su četiri migranta ubijena u pokušaju da uđu u Grčku, optužujući EU da ignorira nehumane i barbarske poteze Atene. Grčka te opužbe niječe.

Zbog postupanja grčkih vlasti na granici Erdogan ih je usporedo s nacistima.

"Nema nikakve razlike između onog što su činili nacisti i slika koje dolaze s grčke granice", kazao je, prikazujući snimke grčke policije koja ispaljuje suzavac na migrante dok pokušavaju prijeći granicu.

Erdogan je također rekao da je spreman na još snažniju vojnu akciju u sjeverozapadnom sirijskom Idlibu ako se prekrši dogovoreno primirje.

Turska i Rusija, koje podržavaju suprotstavljene strane u ratu, dogovorile su prekid vatre u Idlibu.

Turski predsjednik rekao je zastupnicima da je bilo manjih kršenja primirja i da je prioritet zemlje sigurnost 12 promatračnica koje su uspostavljene u regiji.