ALI BABACAN

Erdogan doživio još jedan poraz, napustio ga je zamjenik koji osniva konkurentsku stranku

09.07.2019 u 14:38

Bionic
Reading

Ali Babacan, bivši zamjenik turskog premijera i jedan od ključnih stupova u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, napustio ju je u ponedjeljak

U svojem priopćenju povodom napuštanja stranke, Babacan je kao razloge naveo 'duboka neslaganja oko principa, vrijednosti i ideja', a dobri poznavatelji prilika u Turskoj ukazuju na to kako je donedavni Erdoganov zamjenik svojim potezom nagovijestio namjere o osnivanju konkurentske stranke.

'Posljednjih godina pojavile su se duboke razlike između poduzetih mjera u mnogim područjima vrijednosti, ideja i principa u koje vjerujem. Doživio sam slom duha i srca', izjavio je Babacan u svojem priopćenju koje prenose agencije.

'Turska u sadašnjim okolnostima treba novu viziju za vlastitu budućnost. Naša zemlja treba točne analize u svim područjima, ponovno razrađene strategije, planove i programe', naglasio je donedavni dopremijer i zaključio kako je 'neizbježna potreba za pokretanjem novih napora za tursku sadašnjost i budućnost'.

Prema analitičarima, dosadašnji ministar gospodarstva te vanjskih poslova Turske priprema osnivanje stranke, pri čemu će mu pomoći bivši turski predsjednik Abdullah Gula, također nezadovoljan Erdoganovom vladavinom.

Prema pisanju turskih medija, vlastitu stranku namjerava osnovati i bivši turski premijer Ahmet Davutoglu.

Agencije ističu kako je Babacanova ostavka snažan udarac Erdoganu te dolazi mjesec dana nakon što je AKP doživio izborni neuspjeh na lokalnim izborima u Istanbulu. Riječ je o najtežem izbornom porazu koji je doživio aktualni turski predsjednik od dolaska na vlast svoje stranke 2002. godine.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Erdogan je, podsjetimo, prije dva dana smijenio guvernera Središnje banke Turske, što je, navodno, kritizirao Babacan, a koji se smatra jednim od najvećih ekonomskih stručnjaka te zemlje.