ODUZETi ODJEĆA, SLIKE, NAMJEŠTAJ...

Epilog makedonskog suđenja desetljeća: 'Modni mačak' osuđen na devet godina zatvora zbog reketarenja poznatog biznismena

18.06.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Makedonsko suđenje desetljeća u četvrtak je dobilo svoj epilog presudom protiv voditelja, pjevača i samozvanog medijskog mogula Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i šefice Specijalnog javnog tužiteljstva (SJO) Katice Janeve. Jovanovski je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora za primanje mita i pranje novca, a Janeva na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja

O slučaju Bojana Jovanovskog i Katice Janeve već smo pisali, a više detalja o njegovoj medijskoj i estradnoj karijeri pročitajte ovdje. Podsjetimo tek ukratko: Jovanovski je bio osumnjičen da je od poznatog makedonskog biznismena Orce Kamčeva izvukao milijun i pol eura kako bi putem svojeg poznanstva sa strukturama sudske vlasti (točnije tužiteljicom Janevom) utjecao na pravosudni rasplet predmeta Imperija, u kojemu je Specijalno javno tužiteljstvo istraživalo njegovo pranje novca u off-shore tvrtkama.

Kako izvještava A1on.mk, sutkinja Vaska Nikolovska-Masevska prilikom izricanja presude precizirala je da je Jovanovski od Janeve tražio, a ona odobrila, da se Kamčevu odobri izdržavanje kućnog pritvora te da mu se ukinu mjere opreza i pretvori ga se u zaštićenog svjedoka.

Sudski vještaci su tijekom suđenja utvrdili da iznuđeni novac nije pronađen, a u periodu koliko je trajalo reketarenje - od studenog 2018. do travnja 2019. - Jovanovski se na svojim kanalima na društvenim mrežama obilato hvalio putovanjima te novostečenom odjećom i nakitom.

O tome svjedoči i fotografija s hrvatskim stilistom Markom Grubnićem tijekom njihova zagrebačkog druženja. Presudom su mu, uz spomenutu odjeću, oduzeti slike, namještaj te 12 tisuća eura gotovine pronađene kod njega.

Dio novca izvučenog od Kamčeva Jovanovski je podijelio s tužiteljicom Janevom, a koja je dobila skupocjenu sofu i najmanje 50 tisuća eura. Janeva se danas nije pojavila na izricanje presude jer je u kućnom pritvoru, a tijekom suđenja je neprestano izazivala incidente i optuživala vlast za urotu.

Na njezinu tragu je i prva reakcija osuđenog Bojana Jovanovskog jer je nakon presude zavapio da je u pitanju montirani, politički proces te apelirao na medije da dio novca koji nije pronađen potraže kod bivšeg premijera Zorana Zaeva.