DODATNA POJAŠNJENJA

U Splitu prvi slučaj samoizolacije cijelog razreda; epidemiolozi svima dali zeleno svjetlo za nastavu na otvorenome

09.09.2020 u 20:01

Bionic
Reading

Cijeli jedan razred četvrtaša iz splitske II. jezične gimnazije u četvrtak neće doći na nastavu. Određena im je samoizolacija dok ne stignu rezultati testiranja na koronavirus jedne učenice, koja je bila u kontaktu s Covid pozitivnom osobom, potvrdila je Željka Karin iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Učenica je danas imala povišenu tjelesnu temperaturu te je otišla na testiranje, a dok ne stigne njezin rezultat - za cijeli razred nema nastave u školi, piše Dalmacija Danas.

Željka Karin kazala je da je učenica u srijedu prijavila povišenu temperaturu, javila se liječnici, a kasnije je u dogovoru s epidemiolozima određeno da cijeli razred sutra neće doći u školu.

Ukoliko test bude pozitivan, samoizolacija cijelog razreda će se nastaviti iduća dva tjedna, a ukoliko bude negativan, đaci će se vratiti u svoje klupe odmah.

U međuvremenu, nakon početnih nejasnoća oko odmora u učionici ili na otvorenome, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izašao je s dodatnim pojašnjenjima. Preporuke su ipak da učenici odmor provode na zraku. Čak je i nastavu moguće održati na otvorenome. Organizacija rada će, naravno, ovisiti o uvjetima pojedine škole.

Kada je riječ o tome treba li nastavu pratiti u učionicama ili na svježem zraku, za učenike je izbor jednostavan.

"Nastava vani mi se možda malo više sviđa, negdje u hladu. Vani bi mogli imati tjelesni i prirodu i društvo", kazao je Nikola Mišić- Pažin, učenik trećeg razreda Osnovne škole Dobri u Splitu, za RTL.

  • +27
Prvi dan nastave u osnovnim školama u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Ipak, hoće li se nastava organizirati na otvorenome, ovisit će uvjetima pojedine škole, ali preporuke epidemiologa su jasne.

"Mislim da je na samim školama odnosno skupinama da se probaju organiziraju da bi se takvi uvjeti mogli ostvariti. U svakom slučaju, boravak na zraku smanjuje rizik od prijenosa virusa", izjavila je Sandra Šikić, zamjenica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Neki profesori odmah su iskoristili priliku i djecu izveli na školsko dvorište ili igralište.

"Još sam razgovarala sam s ravnateljem, on me podržao, tako da sam to i napravila. Djeci se sviđa. Visoke su temperature i ugodnije nam je raditi u prirodnom okruženju, a možemo puno toga naučiti", ispričala je Irena Cuculić, profesorica vjeronauka u Osnovnoj školi Vjekoslav Parać u Solinu.

Zagreb: Prvi dan škole u gimnaziji u Križanićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Bolje za njih da su na svježem zraku i da se te vježbe rade vani. Ograničeni smo malo s rekvizitima jer je preporuka da ih ne koristimo tako da smo morali izmijeniti naše planove i programe", smatra Ivana Benić, profesorica zdravstvene i tjelesne kulture u Osnovnoj školi Vjekoslav Parać u Solinu. Rad u učionicama otežavaju i visoke temperature, a klima uređaji se prema epidemiološkim preporukama ne smiju koristiti.

"Neizdrživo je u prostorima škole. Veliki je broj učenika, ako šest sati moraju nositi masku, mi smo razmišljali i ne vidimo zašto se ne mogu paliti klima uređaji. Poslali smo upit epidemiolozima i očekujemo pozitivan odgovor", kazao je Đuro Baloević, ravnatelj Osnovne škole Vjekoslav Parać u Solinu. Opterećeni epidemiološkim mjerama, učenicima je boravak na otvorenome nužan za mentalno i tjelesno zdravlje.