SVINJSKA GRIPA

Epidemiolozi očekuju sumnjive slučajeve u RH

29.04.2009 u 10:07

Bionic
Reading

U Hrvatskoj u ovom trenutku nema nikakvih novosti o svinjskoj gripi, no epidemiolozi očekuju da će se sumnja na tu bolest pojaviti i u nas, doznaje se jutros od voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prof. Ire Gjenero Margan

ZAGREB - Ističe pritom kako je zdravstvena služba poduzele sve da bi je dočekala spremna.

HZJZ je na svojim internet stranicama (www.hzjz.hr) objavio sve relevantne informacije o svinjskoj gripi, pregled stanja u svijetu te preporuke za putnike i povratnike iz krajeva zahvaćenih epidemijom.

Navodi se kako u ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom svinjske gripe.

'S obzirom da u Meksiku i SAD još uvijek traje uobičajena sezonska gripa, koja je po svemu sudeći upravo završila u Hrvatskoj, preporučuje se sve putnike u te zemlje a koji se ove sezone nisu cijepili protiv gripe, cijepiti protiv gripe uobičajenim sezonskim cjepivom', poručuju iz epidemiološke službe HZJZ-a.

Kako se svinjska gripa i upala pluća najvjerojatnije prenose kapljičnim putem bliskim kontaktom preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina.

Povratnici iz zemalja u kojima je dokazan prijenos uzročnika svinjske gripe s čovjeka na čovjeka (Meksiko i SAD) ne moraju se u ovom trenutku, ako nemaju znakova respiratorne bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom, podvrgavati preventivnom zdravstvenom pregledu niti stavljati pod zdravstveni nadzor.

Ako pak u roku od sedam dana netko od putnika razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi, poput povišene temperature, kašlja, curenja iz nosa, grlobolje, bolova u mišićima, treba ga pregledati infektolog, preporučuju iz HZJZ-a.