treća doza

Epidemiolozi izdali preporuke za cijepljenje booster dozom; evo tko bi ga trebao dobiti

26.11.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Cijepljenje booster dozom protiv covida-19 preporučuje se starijima od 18 godina, i to šest mjeseci od završetka cijepljenja i nakon konzultacije s liječnikom, a treća doza nije potrebna onima koji su preboljeli covid i obavili primarno cijepljenje, objavio je u petak HZJZ

Booster doza osobito je važna korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne, zdravstvenim radnicima koji skrbe o pacijentima na bilo kojoj razini zdravstvene zaštite, osobama starijima od 65 godina te svima s više od 18 godina koji žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osobama i onima koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti.

HZJZ u preporukama navodi i da liječnici obiteljske medicine trebaju aktivno pozivati svoje osiguranike na treću dozu.

Booster dozom do 24. studenog u Hrvatskoj je cijepljeno 150.715 osoba, a kliničke studije pokazale su da mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna) nakon dvije doze imaju visoku učinkovitost u zaštiti od simptomatske infekcije, no ta učinkovitost opada s vremenom, pogotovo u zaštiti od delta varijante virusa.

Istraživanja ukazuju na to da je učinkovitost cjepiva Moderna nešto veća protiv delta varijante u odnosu na Pfizer jer je pad djelotvornosti kod Moderninog cjepiva manji.

Veća djelotvornost Modernina cjepiva

Djelotvornost Moderne protiv delta varijante bila je najveća (94,1 posto) 14 do 60 dana nakon primanja druge doze, dok je umjereno opala na 80 posto 151 do 180 dana nakon druge doze. Učinkovitost je bila niža među osobama u dobi od 65 i više godina (75,2 posto) nego u mlađim dobnim skupinama (18-64 godine) gdje je iznosila 87,9 posto.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Što se tiče, međutim, da je zaštita koju pružaju oba cjepiva i dalje značajna u prevenciji teške kliničke slike bolesti.

Stoga je preporučljivo booster dozu cjepiva proizvođača Moderna nuditi svim osobama koje su prethodno primile jednu ili dvije doze cjepiva nekog drugog proizvođača, stoji u preporukama.

Dodaje se kako primanje cjepiva drugog proizvođača nakon prve ili druge doze cjepiva protiv covida-19 nije neuobičajeno, a neke studije pokazuju da može biti i korisno za poticanje razvoja dobrog imunološkog odgovora.

Zlatan Stipišić Gibonni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Zato nema potrebe inzistirati na kontinuiranoj uporabi cjepiva istog proizvođača kod cijepljenja drugom ili booster dozom, poručuju HZJZ.