CIJEPITE DJECU

Epidemiologinja upozorava: Ospicama je potrebno tek 15 minuta da se prošire

27.01.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Dr. Vesna Barišić, epidemiologinja na Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije upozorava roditelje kako je važno cijepiti djecu protiv ospica jer su ospice vrlo 'prijemčive'. 'U roku od 15 minuta bi osoba koja ima ospice, a koja se nalazi u zatvorenom prostoru s osobom koja nije imala ospice i koja nije cijepljenja protiv njih, zarazila tu osobu', upozorava

'Smatram da je potrebno da djeca budu cijepljena, jer pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da se samo jedno dijete koje se zarazilo ospicama, nesvjesno svog stanja, pojavi u jaslicama, vrtiću ili osnovnoj školi. Ospice su vrlo prijemčive i opasnost od epidemije bila bi iznimno velika. U roku od 15 minuta bi osoba koja ima ospice, a koja se nalazi u zatvorenom prostoru s osobom koja nije imala ospice i koja nije cijepljenja protiv njih, zarazila tu osobu. Sada zamislite kada u nekom dječjem vrtiću, u jednoj prostoriji, imate 30 djece, od kojih njih 25 nije cijepljeno protiv ospica, a samo jedno od njih je donijelo ospice u vrtić. To bi bilo vrlo neugodno', kaže Barišić za Slobodnu Dalmaciju.

Sličnih problema kao u Dubrovačko-neretvanskoj županiji imali su prije godinu-dvije i u Splitsko-dalmatinskoj, kada su mnogi roditelji odbijali cijepiti svoju djecu protiv ospica-rubeola i zaušnjaka. No, tada je splitski gradski Ured za prosvjetu donio odluku da se nijedno dijete neće moći upisati u vrtiće i škole ako nije cijepljeno protiv tih oboljenja. I onda se nešto pokrenulo, odnosno onda su roditelji počeli pristajati na cijepljenje svoje djece.

  • +7
Ospice Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Zadnji smrtni slučaj zbog komplikacija vezanih uz ospice u RH zabilježen je već davne 2004. godine. 'Tijekom 2016. godine u RH su zabilježena četiri slučaja ospica, 2015. je bilo 206 slučajeva ospica, koje su u Hrvatsku 'uvezene' iz susjednih zemalja. U 2014. godini službeno je bilo evidentirano 16 slučajeva, 2013. nismo imali ni jedan slučaj, 2012. smo imali dva, 2011. ukupno ih je bilo 11, a 2010. godine ih je bilo sedam', kaže dr. Sanja Kurečić-Filipović, epidemiologinja iz HZJZ-a.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL