brojke rastu

Epidemiologinja Pem Novosel: Ne opuštajte se! Ni cjepivo ni antitijela ne mogu nas do kraja zaštititi, a masovno cijepljenje nije bilo dobro rješenje

06.03.2021 u 18:49

Bionic
Reading

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel za Dnevnik N1 kazala je kako se ne smijemo opuštati, iako su terase kafića sada otvorene

Što se tiče cijepljenja, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pem Novosel za Dnevnik N1, kazala je kako je u Zagrebu organizirano 19 punktova, najčešće pri domovima zdravlja.

'Oni odrede tim koji cijepi, pa se pri Domu cijepe pacijenti najčešće iz tih Domova. Kod masovnog cijepljenja koje smo organizirali su se stvarale velike gužve, kolone, a to su bili stari i bolesni ljudi, tako da se masovno cijepljenje nije pokazalo kao dobro rješenje', rekla je Iva Pem Novosel i kazala kako su redomati koji su bili spominjani opcija za vrijeme kada dođe veća količina cjepiva.

Ovog tjedna došlo je 30.000, a idući tjedan trebalo bi doći 90.000 doza cjepiva, kazala je.

'Radi se o RNA virusu, a oni nakon određenog vremena mutiraju i stvaraju se promjene u dijelovima virusa. Imamo britanski, najrašireniji soj u Europi, i sve više prevladava, no u Hrvatskoj još nije prevladao, iako je proširen u svim dijelovima zemlje. Tu je i južnoafrički soj, češki soj, škotski soj, njujorški…', rekla je.

  • +66
Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

Brojke rastu

'Nakon potpunog zatvaranja, mnogi su ukinuli rad od kuće, otvaraju se terase, veće su interakcije među ljudima, pa rastu i brojevi uz nove, zaraznije varijante virusa. Apeliramo da koliko god željeli opustiti se i uživati, još treba izbjegavati velika okupljanja, nositi masku u zatvorenim prostorima, te trebamo biti strpljivi da nam se ne bi dogodilo isto što i na jesen i ono što se događa u susjednim zemljama. S obzirom na novu varijantu virusa to nije neobično, a i da on nije mutirao – nisu svi zaštićeni ni protutijelima ni cjepivom', rekla je Pem Novosel.

Komentirala je i masovna okupljanja koja su se događala zadnjih dana, među kojima je bila i sahrana Milana Bandića.

'Svako okupljanje je rizik i moguće žarište. S obzirom na to da je većina, koliko smo mogli vidjeti, nosila na većim okupljanima maske, nadamo se da neće biti velikog broja zaraženih', rekla je epidemiologinja.