što nas čeka najesen?

Epidemiolog Kolarić otkriva kada će u Hrvatsku stići prva cjepiva; kaže da će se noćni klubovi možda potpuno zatvoriti

22.08.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Specijalist epidemiolog i voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci Branko Kolarić u razgovoru za Novi list govori o borbi protiv epidemije korone tijekom turističke sezone, ali i o tome što nas čeka ujesen, kada se više neće moći tako puno boraviti na otvorenom.

'Teško mi je generalno odgovoriti, ali posjećivanje noćnih klubova pokazalo se značajnim rizikom, što niti ne čudi, za stjecanje infekcije novim koronavirusom. Boravak na odmoru u Hrvatskoj, uz pridržavanje mjera socijalne distance, sigurno ima manji rizik za zarazu nego primjerice vožnja u javnom prijevozu, pogotovo bez zaštitne maskice', kazao je Kolarić za Novi list.

Na pitanje je li dovoljno samo ograničiti radno vrijeme noćnih klubova, odgovara: 'Moguće je da će ih trebati i zatvoriti ako se ove mjere brzo ne pokažu učinkovitima. Teško je osigurati rad noćnog kluba u kojemu se ljudi trebaju pridržavati socijalne distance'.

Na pitanje što misli o švedskom modelu borbe protiv korone, odgovara: 'Ne slažem se s takvim pristupom. Bili su izrazito surovi prema osobama u domovima za starije. Ja vodim Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba, te sam posebno vezan uz tu populaciju. Ne bih volio živjeti u društvu gdje me u starijoj dobi može zateći takva sudbina. Meni je solidarnost izrazito visoko u sustavu vrijednosti, bez patetičnog prizvuka'.

Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Upozorava kako nas kasnu jesen i zimu čeka  sezonska pojava drugih respiratornih bolesti zbog kojih će se, uslijed simptoma kašljanja i kihanja, lakše prenositi i novi koronavirus. 'Vjerojatno će se dob zaraženih pomaknuti prema starijoj pa očekujemo i veći broj osoba s težom kliničkom slikom i lošijim ishodom bolesti. To bi moglo dovesti do povećanog opterećenja zdravstvenog sustava. Bilo bi lijepo da se prevarim u ovim očekivanjima', ističe.

Vjeruje kako će Hrvatskoj cjepivo biti dostupno sredinom proljeća iduće godine.