drugi val

Epidemiolog Kolarić: Naš sustav praćenja je malo probušen i curi na sve strane. Imamo lokalno širenje epidemije

26.10.2020 u 23:11

Bionic
Reading

Nekakve procjene je nezahvalno davati, ovisno o našim kapacitetima za testiranje, ali ovo što sad bilježimo je eksponencijalni rast i ono što jako zabrinjava je popunjenost kapaciteta bolnica i zdravstvenog sustava. Dakle, to je sad točka koja je jako važna, kaže epidemiolog prof.dr. Branko Kolarić koji je i član Vladinog Znanstvenog savjeta o vrhuncu drugog vala zaraze

'Naš epidemiološki sustav praćenja trenutno je malo, rekao bih, probušen i curi na sve strane. Imamo lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo. Dokuda mogu ići brojke, ovisi. Ako bi se nastavilo ovim tempom, to može biti tri, četiri puta više nego što smo sada bilježili dnevno. Kada je ovako visok postotak zaraženih, onda treba povećati i kapacitet testiranja', rekao je gostujući u RTL Direktu epidemiolog prof.dr. Branko Kolarić.

Dodao je kako rade na povećanju kapaciteta. Što se tiče djevojka koja je umrla u Splitu, Kolarić je rekao kako nije vidio izvješće te da će liječnici klasificirati koji je uzrok smrti.

Na pitanje koji su kriteriji koji su kriteriji da je smrt nastupila od korone, rekao: 'Da bi se netko klasificirao da je umro od korone, mora imati simptome koronavirusne bolesti, dakle osoba koja nema nekakvih težih kroničnih bolesti, obično to bude upala pluća, a osoba koja ima druge kronične bolesti, Covid bolest doprinese tome da osoba umre, što ne bi bez ove infekcije', rekao je. 

Naveo je kako, koliko zna, u Hrvatskoj od korone nije umrla zdrava osoba bez teških komorbiditeta. 

Kada je ovoga lipnja gostovao u RTL Direktu, Kolarić je komentirao da neće niti iznenađenje ako broj mrtvih do kraja godine bude i veći od 1500, ali se nada da se taj scenarij u sljedeća dva mjeseca neće dogoditi. 

'Nadam se da ne. I nadam se da ćemo prije toga povući ručnu kočnicu i zaustaviti širenje ove epidemije jer to svakako ne bi bilo dobro. Međutim, broj umrlih može se povećavati u idućim danima isto još tri četiri puta više nego što smo imali dosada', rekao je Kolarić.

Kolarić navodi i da je zabrinut jer se kasni s mjerama.

'Bio sam zabrinut i u kolovozu, ali zaista je tako kad se vidi da s tristo osoba dnevno novozaraženih ulazimo u jesen. Dakle, ako ne zaustavimo to širenje, naš zdravstveni sustav će završiti na respiratoru', kazao je Kolarić.