IZMIJENJEN PLAN RESTRUKTURIRANJA

EPH dobiva nove vlasnike

Bionic
Reading

U postupku predstečajne nagodbe, Europapress Holding (EPH) dostavio je novi, izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja i konačni prijedlog nagodbe, kojim predlaže dokapitalizaciju unosom prava potraživanja vjerovnika u temeljni kapital te potencijalni unos 15 milijuna kuna u gotovom novcu

EPH je dostavio 14. veljače Nagodbenom vijeću novi izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja i novi prijedlog nagodbe, objavljeno je na internetskim stranicama Financijske agencije (FINA).

Ukupne obveze EPH, na ročištu održanom 11. rujna utvrđene su u iznosu od 1,78 milijardi kuna, uz obvezu prema financijskim institucijama koje su prijavile razlučno pravo u iznosu od 416,25 milijuna kuna. Od ukupno utvrđenih tražbina, iznos od 1,7 milijardi kuna odnosi se na jamstva povezanih društava za kredite čiji je korisnik EPH.

Najveće tražbine imaju vjerovnici iz samog Europapress Holdinga. Tako 4 Media EPH potražuje od EPH 396,17 milijuna kuna, EPH Medija 383,3 milijuna, EPH Magazini 361,2 milijuna kuna, Gloria grupa 238,77 milijuna kuna te Media Nexus, s potraživanjem od gotovo 204 milijuna kuna. Sve te tvrtke također su u postupku predstečajne nagodbe.

Novim izmijenjenim planom financijskog restrukturiranja predlaže se dokapitalizacija unosom prava potraživanja u temeljni kapital, čime se ukupno stječe 90 posto udjela u ukupnim članskim pravima, te potencijalni unos 15 milijuna kuna u novcu, i to kao bespovratan - uplatom u kapitalne rezerve ili putem dokapitalizacije koja ne mijenja vlasničku strukturu.

Hanžeković i Susman potencijalni ulagači

Nekoliko je investitora do sada pokazalo interes da sudjeluje u dokapitalizaciji ili otkupu onih potraživanja koja se pretvaraju u udjele. Među njima su tvrtka u vlasništvu poznatog odvjetnika i poduzetnika Marijana Hanžekovića, ulagača u brojne projekte, od kojih su najpoznatiji Diners i Genera, i američki investicijski fond u vlasništvu Gavina Susmana, poznatog po investicijama u Iskon, Net.hr i brojne nekretninske projekte.

Svi zaposlenici, honorarci, suradnici na osnovu ugovora o djelu ili oni koji su samostalni porezni obveznici, bit će isplaćeni u cijelosti i bez umanjenja. U cijelosti će se naplatiti i banke, kroz prodaju založne imovine i reprogramiranje kredita.

Ostali vjerovnici, država za poreze i neosigurani dobavljači raznih roba i usluga, naplatit će 70 posto svojih prijavljenih tražbina.

Zgrada u Koranskoj, koja je bila u vlasništvu EPH i na kojoj je postojala kreditna obveza od 160 milijuna kuna, bit će prodana. EPH će isti prostor unajmljivati. Zgrada je bila veliko opterećenje jer je prije šest-sedam godina kupljena na kredit u švicarskim francima.
Predloženim mjerama kreditne obaveze se sa 420 milijuna kuna svode na 150 milijuna kuna

EPH će prvo poduzeti postupak provođenja pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala sa 206,08 milijuna kuna na 3,7 milijuna kuna radi pokrića akumuliranih gubitaka. Potom predviđa povećati temeljni kapital za 137,8 milijuna kuna, na 141,5 milijuna, i to unosom tražbina.
Najmanji ukupan iznos osiguranih tražbina koje vjerovnici moraju unijeti u temeljni kapital Europapres holdinga da bi bilo moguće uspješno provesti financijsko restrukturiranje iznosi 137 milijuna kuna.

Nakon završetka predstečajne nagodbe i povećanja temeljnog kapitala, Europapress holding će predložiti članovima i dokapitalizaciju od najmanje 15 milijuna kuna, i to kao bespovratan unos.

Planom restrukturiranja predviđa se i pripajanje tvrtki u potpunom vlasništvu EPH, ukidanje svih jamstava za kredite koje su dala povezana društva, izuzev u dijelu založnog osiguranja. Obveze prema povezanim društvima u 100-postotnom vlasništvu nestale bi provedbom pripajanja (predviđen je njihov otpis u 100-postotnom iznosu).

Dogovor s potencijalnim investitorima bit će moguć tek nakon pravomoćnosti predstečajne nagodbe, za dva do tri mjeseca.