OCJENA USTAVNOG SUDA

Enormne kazne za 'krivo' parkiranje su neustavne

10.12.2008 u 16:30

Bionic
Reading

Način naplate parkiranja kojima jedinice lokalne samouprave širom Hrvatske kažnjavaju vozače zbog nepropisana parkiranja neustavne su i protivne Zakonu o obveznim odnosima po kojemu ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze

ZAGREB - Suci su pritom Hrvatskom saboru uputili izvješće o 'uočenim pojavama neustavnosti u normativnom uređenju parkiranja na području jedinica lokalne samouprave'.

Rješavajući prijedlog za ocjenom ustavnosti Pravilnika o organizaciji i načinu naplate parkiranja grada Osijeka, ustavni su suci utvrdili da su neustavne odredbe pravilnika po kojima se ugovorna kazna može izreći, primjerice, zbog neplaćanja parkiranja, prekoračenja dopuštena vremena parkiranja ili parkiranje u 'krivoj' zoni.

Prijeporne 'osječke odredbe' su ukinute, no odlukom Ustavnog suda prestat će vrijediti s 31. prosincem 2009. Time je jedinicama lokalne samouprave dano vrijeme da svoje pravilnike o načinu parkiranja usklade s Ustavom, a Saboru da zakonodavno određenije i bolje uredi to područje.

Osim u Osijeku pred Ustavnim sudom je pobijen način naplate u još 11 gradova, među ostalim u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku, Puli i Varaždinu

Zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović ustvrdio je kako je današnja odluka 'bitna za promjenu politike parkiranja'. Objasnio je da se po Zakonu o obveznim odnosima za nepodmirenu novčanu obvezu, odnosno neplaćanje parkinga ne može izreći ugovorna kazna, kao što je to propisao velik broj jedinica lokalne samouprave.

Po njegovim riječima od vozača koji ne plati parkiranje može se naplatiti samo ta nepodmirena naknada za uporabu parkinga i zatezne kamate, odnosno odgovarajući troškovi, no ne može im se uručiti ugovorna kazna 15 puta veća od cijene parkiranja. 'To je isto kao da vas u dućanu uhvate kako kradete čokoladicu, pa vam zbog toga naplate 15 čokoladica', usporedio je Radolović.

Sudac izvjestitelj Marko Babić ustvrdio je kako je u naplati parkinga riječ o ugovoru između davatelja usluge parkiranja i korisnika. 'U tom odnosu jedna je strana bila potpuno neravnopravna', kazao je.

Sudac Davor Krapac ustvrdio je da su problemi u uređenju pitanja parkinga u jedinicima lokalne samouprave posljedica dugogodišnjega zakonodavnog zanemarivanja te problematike te da je sada 'loptica na zakonodavcu'.

Sudac Željko Potočnjak također je ustvrdio da je riječ o pravno nedorečenom i nedostatno uređenu području. Predsjednica Suda Jasna Omejec zaključila je kako je sudska odluka lijepa vijest za građane uoči blagdana te istaknula da je prestanak valjanosti neustavnih načina naplate parkinga odgođen kako bi lokalne samouprave dobile na vremenu da svoje pravilnike usklade s Ustavom.

U Izvješću Hrvatskom saboru navodi se, među ostalim, da zakonska nedorečenost u pravnom području koja se odnosi na parkiranje dovodi do pojave neustavnosti koja se očituje u narušavanju jedinstvenosti njegova uređenja na nacionalnoj razini. Također se ističe da pojedina rješenja koja prihvaćaju jedinice lokalne samouprave dovode i do pojave neustavnosti koja se očituje u nametanju građanima ustavnopravno 'neprihvatljivih obveza i tereta'.