IZLOVLJENI ŠARANI

Englez postavio znak 'No Eastern Europeans'

12.04.2013 u 11:49

Bionic
Reading

Eddie Whitehead, vlasnik jezera u selu Napton-on-the-Hill u engleskoj pokrajini Warwickshire, uz jezero je postavio znak s natpisom 'No Eastern Europeans', kojim se došljaci iz istočne Europe upozoravaju da ne smiju loviti ribu. Whitehead se zbog toga našao pod policijskom istragom, a novinarima BBC-ja izjavio je da je postavio znak nakon što mu je izlovom šarana načinjena šteta od 10.000 funti (11.800 eura)

Whitehead (75) vjeruje da su mu ribu ukrali Istočnoeuropljani koji su posjećivali jezero.

Policija je priopćila da je reagirala na pritužbe o rasističkom znaku.

Whitehead, koji je postavio znak prije četiri mjeseca i u međuvremenu ga uklonio, tvrdi da nije rasist, već da samo nastoji zaštititi svoje prihode.

'Mnogo Istočnoeuropljana dolazilo je u kasno poslijepodne, veoma često prije zatvaranja. Odnosili su ribu... Tamo u Poljskoj, odakle su došli, specijalitet je da jedu ono što ulove, ali moraju shvatiti da su u Engleskoj i da to ovdje ne mogu činiti', rekao je Whitehead, dodajući da ga je obnova riblje populacije u jezeru koštala 10.000 funti.

'Uzajamno poštovanje'

Elizabeth Kardynal, učiteljicu iz Walsalla koja radi s poljskom zajednicom od njenog dolaska u Englesku prije devet godina, znak je rastužio.

Ona napominje da ljude treba educirati o mnogim različitim nacijama u istočnoj Europi. 'Stvar je u međusobnom poštovanju i razumijevanju', dodala je Kardynal.

Policija Warwickshirea potvrdila je izlazak na teren i početak istrage.

'Istraga se provodi kako bi se utvrdilo jesu li počinjeni bilo kakvi prekršaji. Sve optužbe rasno motiviranih nedjela tretiraju se ozbiljno i temeljito istražuju', rekao je glasnogovornik policije.