odvezen u nepoznatom smjeru

Energoatom: Rusi pritvorili glavnog ravnatelja nuklearne elektrane Zaporižja

01.10.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhitila je ruska patrola, priopćio je u subotu Energoatom, državna tvrtka zadužena za elektranu.

Ihor Murašov priveden je na putu iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar oko 16 sati u petak, rekao je direktor tvrtke Petro Kotin.

"Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru", napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini.

Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih točaka ruske sedmomjesečne invazije na Ukrajinu, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje pogona, riskirajući nuklearnu katastrofu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na demilitarizaciju područja oko elektrane, u kojoj rade Ukrajinci.

Murašov "snosi glavnu i isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost" elektrane i njegovo pritvaranje "ugrožava sigurnost rada ukrajinske i najveće nuklearne elektrane u Europi", rekao je Kotin.

Pozvao je ruske snage da "odmah prestanu s djelima nuklearnog terorizma prema upravi i osoblju" elektrane i oslobode Murašova.