VRIJE U KUVAJTU

Emir: Nećemo trpjeti napade na državne ustanove!

17.11.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Nikakve napade na državne ustanove nećemo trpjeti, poručio je kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah u četvrtak i sigurnosnim snagama naredio da svim sredstvima održe red, a oporba je zaprijetila novim akcijama pošto je dan ranije nasilnim ulaskom u parlament tražila premijerovu ostavku

Televizijske snimke prikazale su u srijedu kasno navečer nekoliko desetaka ljudi kako nasilno ulaze u plenarnu dvoranu gdje su intonirali himnu, a među njima je bilo i oporbenih čelnika dok su tisuće prosvjednika pred zgradom parlamenta izvikivale 'narod želi premijerov odlazak'.

'Emir je naredio ministarstvu unutarnjih poslova i nacionalnoj gardi da poduzmu sve mjere' nasuprot 'svemu što bi moglo uzdrmati sigurnost i stabilnost zemlje', priopćila je u četvrtak vlada, a prenio AFP. Naftom bogati Kuvajt izbjegao je dosad prosvjedne pokrete Arapskog proljeća zahvaljujući izdašnom socijalnom programu, podsjeća agencija Reuters.

Prosvjed u srijedu organiziran je na poziv oporbe koja traži smjenu premijera, šeika Nasera Mohamada al-Ahmada Al- Sabaha, emirova nećaka, ali i raspuštanje parlamenta. U protivnom oporba prijeti novim akcijama, piše Reuters te citira oporbenog zastupnika.

'Sada čekamo raspuštanje vlade i parlamenta. Dok se to ne dogodi, srijeda je bila tek prvi korak u mnogima koji će slijediti. Ne bojimo se ničega do Boga', poručio je Musalam al-Barak. Kuvajtski emir ima ovlasti raspuštanja i parlamenta i vlade.
Očevici i mediji navode da su prosvjednici ušli u zgradu pošto su sigurnosne snage pretukle nekoliko prosvjednika pred parlamentom. Prosvjednici su navodno isprva krenuli prema rezidenciji premijera, no spriječile su ih sigurnosne snage. Pet je osoba ozlijeđeno, navode očevici, a državna agencija KUNA prenosi da je ozlijeđeno šest pripadnika sigurnosnih snaga.

Dok su provladini zastupnici ocijenili napad na parlament 'prvim korakom prema državnom udaru', oporba je počela akciju zbog korucpijskog skandala koji tjednima potresa Kuvajt.

Oporba optužuje provladine zastupnike za primanje stotine milijuna dolara mita i za skandal krivi vladu šeika Nasera, optuženog za opću korupciju i pogoršanje svih usluga. U prosincu su sigurnosne snage nasilno suzbile oporbene prosvjede, a šeik Naser (71), imenovan premijerom početkom 2006,. preživio je dosad tri glasovanja o povjerenju.

Treći proizvođač OPEC-a, Kuvajt 94 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom nafte. Emirat koji je neovisnost stekao 1961., prvi je u Zaljevu uspostavio parlament s danas 50 zastupnika. Parlament redovito propituje rad vlade, što je neuobičajeno u regiji kojom dominiraju vladajuće obitelji.

Kuvajt ne dopušta političke stranke, ali tolerira neformalne političke skupine. Među njima su tvrdolinijski islamistički pokret salafista, liberalni Demokratski forum, šijitska Nacionalna islamska koalicija, Muslimansko bratstvo, liberalni Popularni blok i drugi. Od 2005., i žene imaju pravo glasa te su četiri njih izabrane u parlament 2009.

Sadašnji je emir 15. vladar u dinastiji iz plemena Aniza koja vlada 250 godina. Od pada iračkog predsjednika Sadama Huseina 2003., i američkih poziva na promjene bliskoistočnog političkog krajobraza, vladajuća obitelj pod pritiskom je islamista i prozapadnih liberala da popusti čvrsti stisak i podijeli vlast.