GLAS KONCILA O ZAKONU O MPO

'Embriji su osuđeni na vječnu robiju i smrtnu kaznu'

18.07.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Katolički tjednik 'Glas Koncila' u najnovijem broju piše kako je izglasavanje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji pokazalo da je u Hrvatskoj najnezaštićeniji postao - ljudski život

U komentaru 'Crni petak' Branimir Stanić, koji zamjenjuje glavnog urednika tjednika, ističe kako bi petak 13. srpnja kad je izglasovan taj zakon mogao u povijesti hrvatskoga naroda zauvijek ostati zapamćen kao 'crni petak' jer je Hrvatski sabor svojim autoritetom potpisao moguću smrtnu presudu za tisuće ljudskih života u njegovoj najranjivijoj fazi. 'Tim se zakonom praktički omogućila 'vječna robija' ili čak smrtna kazna za živote koji ama baš ništa nisu skrivili, za koje je izrečena presuda bez ikakvoga suda', upozorava Stanić.

Po njegovim riječima i najgori kriminalci postali su tako zaštićeniji od najnevinijih ljudskih života. Još gore, ne samo da je osuđeno onih 15.000 (zaboravljenih) ljudskih embrija koje trenutačno od potpune smrti dijeli samo temperatura od -196 Celzijevih stupnjeva, već su, kako dodaje, smrtna presuda ili doživotna robija u 'hladnjaku' izrečene tisućama onih koji bi tek mogli doći.


'Pravni sustavi većine suvremenih demokratskih zemalja ne poznaju više smrtnu kaznu, ali zato zakonima koji toleriraju pobačaj i zakonima koji ne definiraju jasno sudbinu zamrznutih ljudskih zametaka smrtno presuđuju onima koji tek trebaju doći na svijet', tvrdi u komentaru.

Napominje kako i Hrvatska, u kojoj je pobačaj zakonom dopušten, od 'crnoga petka' 2012. dodatno potvrđuje osudu ljudskom životu, i to ponovno bez procesa. 'Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. U slučaju zamrzavanja i vrlo mogućeg uništavanja embrija - nevini su postali krivlji od krivih. A ne mogu se braniti', kaže Stanić.

Navodi kako nikakva utjeha ne može biti tobožnje opravdavanje da se želi izići ususret neplodnim parovima i životnom križu koji oni nose. Jer, kako dodaje, ako minimalna ljudskost nalaže da se nekom problemu pristupi onoliko gorljivo i onoliko ozbiljno koliko su nam važne osobe koje pate od toga problema, tada se Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji nikad ne bi izglasao.

'Ne samo zato što novi zakon ne podupire bezbolnije i (daleko) uspješnije metode začeća od medicinski potpomognute oplodnje, nego posebice stoga što je zakon ponizio želju za roditeljstvom: Zar bi itko doista želio doći do djeteta, a da pritom 'potpiše' vječni led ili smrtnu presudu za živote koji su plod vlastite 'krvi i mesa', pita se u komentaru.

Potencijalno, dakle, ako se u Hrvatskoj godišnje sklopi oko 23.000 brakova, a prema podacima svaki je šesti bračni par neplodan, kako upozorava, to bi značilo da bi se samo od neplodnih parova vjenčanih prošle godine u zamrzivačima moglo naći i do 46.000 ljudskih embrija.

Stanić kaže da u Hrvatskoj postoji samo jedan jedini smrznuti embrij, Katolička bi se crkva zauzela u obranu njegova života, a kamoli kad je zakonom omogućeno u budućnosti zarobljavanje stotine tisuća ljudskih života u njegovoj najranjivijoj fazi.

U zaključku komentara napominje kako barem vjernici znaju da je jednoga petka i Isusu iz Nazareta izrečena smrtna presuda i da je crnilo obavilo Zemlju.'No kad se sve učinilo beznadnim, slijedilo je njegovo slavno uskrsnuće i time postalo ishodište kulture života. Referendum? Zašto ne, i to je moguće. Pa nije Hrvatska valjda nekulturna zemlja', stoji, uz ino, u komentaru 'Glasa Koncila'.