VERBALNI DELIKT

Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić uručeni otkazi

20.03.2015 u 18:26

Bionic
Reading

Novinarkama HRT-a Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić danas poslijepodne uručeni su otkazi, kako neslužbeno doznajemo

Ravnatelj HRT-a Goran Radman proveo je svoju odluku unatoč negodovanju javnosti, a i jednog dijela političke scene. Otkaz su dobile zbog verbalnog delikta ili kršenja etičkog kodeksa i svojih ugovora o radu istupanjem u javnosti bez dozvole uprave.

Gojan i Novak Srzić u ovome su trenutku nedostupne za komentar. Doznajemo kako je Elizabeta Gojan na službenom putu te da su njima dvijema otkazi poslani poštom budući da ih dostavljač s HRT-a nije pronašao na njihovim kućnim adresama. Glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin samo nam je kratko odgovorila da ne može ništa komentirati i da u ovom trenutku ne može potvrditi jesu li Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić uručeni otkazi. Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ) Ricardo Guiterrez uputio je Goranu Radmanu oštro pismo u kojem je upozorio ravnatelja HRT-a da će uzbuniti zbog ovih otkaza Europsku komisiju. EFJ je ogorčen zbog povratka verbalnog delikta u Hrvatsku.

Podsjetimo, na povlačenje otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić pozvala je, između ostalog i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a i Milorad Pupovac. Premijeru Zoranu Milanoviću smo prije dva dana uputili upit kakav je njegov stav kao predsjednika Vlade i SDP-a o otkazima novinarkama javne televizije, ali do danas nismo dobili odgovor. I ovi otkazi podsjećaju na Hrvatsku iz ranih devedesetih.

Milanović odbio komentirati

Milanović je kasno popodne za Hinu odbio komentirati otkaze poznatim novinarkama na HTV-u Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. 'Ne znam ništa o tome izvan medija i ne mogu se uplitati u poslovne procedure, gdje se, valjda, zna što se radi i pravila kako stvari funkcioniraju. Svaki moj komentar bio bi oblik pritiska, a ako ga nije bilo ni u jednom ni u drugom pravcu, neće ga biti ni u ovom. Sustav mora funkcionirati i ljudi moraju preuzimati odgovornost za odluke koje donose i kada griješe i kada su pravu', rekao je premijer.