rijedak istup kraljice

Elizabeta II. želi da političari više djeluju, a manje pričaju o klimatskoj krizi

15.10.2021 u 15:43

Bionic
Reading

Britanska kraljica Elizabeta rekla je da joj smetaju svjetski čelnici koji samo razgovaraju o klimatskim promjenama, a ne čine ništa konkretno za borbu protiv globalnog zagrijavanja.

Rijedak istup britanske kraljice u klimatsku politiku dolazi u vrijeme sve veće bojazni da da Xi Jinping, predsjednik Kine koja je najveći svjetski emiter štetnih plinova, neće prisustvovati klimatskom samitu COP26 početkom studenog u Glasgowu.

Europski parlament u nedavnoj je rezoluciji o odnosima sa SAD-om upozorio da sav angažman zapadnih zemalja u borbi protiv klimatskih promjena neće imati smisla ako se tome neće pridružiti Kina koja je u protekla tri desetljeća utrostručila svoje emisije stakleničkih plinova, na ukupno 27 posto svjetskih emisija.

Zapadni čelnici poput američkog predsjednika Joea Bidena i britanskog premijera Borisa Johnsona više su puta upozorili da svijet mora djelovati kako bi usporio klimatske promjene, no mnogi ekološki aktivisti tvrde da političari previše pričaju, a premalo djeluju po tom pitanju.

Xijev izostanak potkopao bi pokušaj zajedničkog odgovora na klimatske promjene.

Kremlj još nije potvrdio sudjelovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tijekom posjeta velškoj skupštini u Cardiffu mikrofon je ulovio dio razgovora britanske kraljice s Camillom, suprugom njezina sina Charlesa, te predsjedavajućim velške skupštine. 

„Nevjerojatno, nije li? Stalno slušam o COP-u“, rekla je Elizabeta, dodavši kako „i dalje ne zna tko dolazi“ u škotski grad. 

„Znamo samo tko ne dolazi. Stvarno iritira kad samo govore, a ništa ne čine“, zaključila je Elizabeta. 

Time je ona postala treća članica britanske kraljevske obitelji koja je ovaj tjedan kritizirala svjetske čelnike zbog pasivnosti oko klimatskih promjena, nakon što su Charles i njezin unuk William naglasili da COP treba iznjedriti konkretno djelovanje, a ne samo riječi.