UPISNA GROZNICA

Elitne gimnazije primaju samo superodlikaše

06.07.2011 u 08:22

Bionic
Reading

Model upisa koji je ove godine osmislilo Ministarstvo obrazovanja ostavio je pred vratima elitnih gimnazija odlikaše koji su tijekom školovanja imali jednu jedinu četvorku

Jedanaest učenika koji su u sedmom i osmom razredu imali četvorku iz nekog predmeta, a ostalo same petice, ostalo je prikraćeno za mogućnost upisa u zagrebačku XV. gimnaziju, popularni MIOC, izvještava Jutarnji list

Među njima je i 14-godišnjak koji je u 7. razredu imao četvorku iz - tjelesnog! U zagrebačku II. gimnaziju nije se, pak, mogao upisati učenik kojem je prosjek pokvarila četvorka iz likovnog.

'Upisujemo 252 učenika, a prijavilo nam se 270 superodlikaša s maksimalnim brojem bodova. Njih ćemo upisati, a sve ostale smo morali odbiti', rekla je Jutarnjem ravnateljica XV. gimnazije Veronika Javor.

Za upis u II. gimnaziju prijavilo se 200 kandidata koji su imali 61 bod ili više od toga. Budući da im je upisna kvota 168 mjesta u ovu gimnaziju će, prema riječima ravnatelja škole Drage Bagića, primiti samo one s prosjekom 5.0.

Navala je bila i na zagrebačku V. i VII. gimnaziju. Tamo se prijavilo 300 učenika, od kojih 122 imaju 61 i više bodova. Ravnateljica VII. gimnazije Ljilja Vokić kazala je da im ne preostaje drugo nego računati prosjek na dvije decimale.