utkra za pulu

Elena Puh Belci: U fokusu briga za najugroženije

15.04.2021 u 16:43

Bionic
Reading

IDS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Pule Elena Puh Belci najavila je u četvrtak gradnju novoga edukacijsko-rehabilitacijskog objekta u kojem će se, umjesto na pet različitih mjesta, pružati usluge edukacije i rehabilitacije djeci s teškoćama u razvoju

Predstavljajući peto poglavlje svojeg programa, Puh Belci je rekla kako je on usmjeren na kategoriju najugroženijih sugrađana, to jest na starije i nemoćne osobe, na djecu i na osobe s teškoćama u razvoju kojima je briga najpotrebnija.

"Već 20 godina bavim se ovim područjem i sigurna sam da ćemo u sljedećem razdoblju realizirati sve pokrenute projekte, ali i nastaviti s nekim novim projektima i izazovima koji su pred nama. Razvoj jednog društva definitivno ovisi o razvoju svih onih usluga koje poboljšavaju i čine život ugodnim i zdravim u okolini u kojoj ljudi žive", istaknula je Puh Belci i dodala da "djeca nemaju normalan ritam u školi, a starije osobe su izolirane kako bi ih se zaštitilo te ne mogu koristiti sve resurse u gradu".

"Zato nam je važno da oni osjete da smo tu zbog njih i da će sve naše namjere i resursi biti usmjereni prema njima", istaknula je Puh Belci i dodala da će u iduće četiri godine osam milijuna kuna biti osigurano za pomoć umirovljenicima kako bi se podigla kvaliteta njihova života.

"Osigurali smo veće pomoći od one koja je osigurana kroz državne resurse, a različitim oblicima skrbi pružat ćemo sustavnu pomoć našim najstarijim građanima kroz iduće četiri godine. Širimo i rekonstruiramo Dom za starije osobe 'Alfredo Štiglić', a u domu ćemo opremiti i senzornu sobu. Time ćemo povećati standard, ali i smanjiti listu čekanja", rekla je Elena Puh Belci i dodala kako će se većem broju korisnika omogućiti izvaninstitucionalna usluga.

Naime, smatra ona, ulaganjem pet milijuna kuna kroz različite oblike skrbi jačat će briga za starije osobe, njega u kući, različite aktivnosti za starije ljude koji žive sami, savjetovalište za obitelji te edukacija njegovatelja i članova obitelji starijih osoba.

"Sufinancirat ćemo sigurnu kuću i omogućiti 100-postotno besplatne usluge u našim ustanovama, a prvenstveno mislim na dječje vrtiće, kao i škole", najavila je Elena Puh Belci.