TUČA I OLUJNO NEVRIJEME

Elementarna nepogoda u Slavoniji i Međimurju

19.06.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šiišljagić (HDSSB) danas je proglasio elementarnu nepogodu od suše za područja 33 od ukupno 42 jedinice lokalne samouprave u toj županiji, a za dio područja Međimurske županije isto je učinio međimurski župan Ivan Perhoč

OSIJEK - Na konferenciji za novinare Šišljagić je izvijestio kako je nepogoda proglašena za jesenske kulture, pšenicu, ječam, zob i uljanu repicu, da se trenutačne štete procjenjuju na više od 122 milijuna kuna, a da će se točan iznos utvrditi nakon što općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete dostave detaljna izvješća o šteti.

Dodao je kako je od ožujka do svibnja bilo značajno manje oborina od prosjeka ranijih godina, što je bio jedan od ključnih preduvjeta za donošenje ovakve odluke. Napomenuo je da je šteta od suše bilo i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, ali ne u takvom obimu da bi i za njih bila proglašena elementarna nepogoda, što ne znači da se to neće dogoditi u slučaju nastavka ovakvih vremenskih prilika.

Ocijenivši kako elementarna nepogoda i nastale štete dodatno otežavaju položaj ratara i stočara Šišljagić je rekao da stoga očekuje ubrzani nastavak pregovora udruga poljoprivrednih proizvođača s Vladom RH te konačno razrješenje svih dosad iskazanih problema.

Podsjetio je da je posljednji put u ovoj županiji elementarna nepogoda od suše proglašena 2007. godine, kada su štete procijenjene na oko 770 milijuna kuna.

Zbog olujnog nevremena praćenog tučom koje je u utorak pogodilo sjeverozapadni dio Međimurske županije, međimurski župan Ivan Perhoč proglasio je elementarnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje grada Čakovca, Murskog Središća te općine Belica, Dekanovec, Domašinec, Donji Kraljevec, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Vratišinec.

Župan Perhoč proglasio je elementarnu nepogodu i za područje općina Donji Kraljevec, Goričan, Donji Vidovec i Kotoriba zbog tuče koja je ta područja zahvatila 22. svibnja ove godine. Tuča je u tim mjestima prouzročila velike štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama, krmnom bilju, vinogradima i voćnjacima.

Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda izvijestilo je da je postotak oštećenja na poljoprivrednim kulturama oko 60 posto, a na dijelu površina usjevi su potpuno uništeni.

Prema zaprimljenim prijavama općinskih i gradskih povjerenstava s oštećenog područja, šteta od tuče 22. svibnja iznosi 6,8 milijuna kuna, a ona nastala 16. lipnja procjenjuje se na oko 93,5 milijuna kuna, odnosno sveukupno na više od 100 milijuna kuna.