S POČETKOM 2013.

Elektronička umjesto papirnate radne knjižice

29.07.2012 u 19:15

Bionic
Reading

S prvim danom iduće godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) funkcionirat će preko pet regionalnih centara, a takav ustroj slijedit će i Zavod za zapošljavanje. Od istoga datuma papirnate radne knjižice odlaze u povijest, a zamijenit će ih elektroničke

U procesu smo restrukturiranja HZMO-a. Formiramo regionalne centre, bolje ćemo organizirati same područne urede, a posljedica je da će se broj rukovodećih mjesta sa 170, koliko ih je sada, smanjiti na 60 – kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Glavna promjena koju želi postići preustrojem jest da uredi budu više okrenuti građanima. Osnovica rada Zavoda, dakle “core business”, moraju biti mirovine, a sve ostalo je uslužni dio. Kapitalni fond će ostati u HZMO-u, ali će se HMID (Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo) ugasiti jer ima bezvrijedne dionice, piše Večernji list

– Žao mi je što u Kapitalnom fondu nema vrednijih dionica, ali to je grijeh bivših vlada koje su vrijedne dionice iz toga fonda prodale po vrlo upitnim uvjetima – kaže ministar Mrsić. Napominje kako je važno da se iste promjene provode i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje jer se time ujednačava sustav, a to je preduvjet za znatne uštede.

– Ljude ćemo angažirati na poslovima koji su im primarni, a to su mirovine, mirovinska prava, te poslovi koji se odnose na evidencije doprinosa u prvi mirovinski stup – planira Mrsić. Nabrajajući što će sve mijenjati, ministar navodi da sada između sustava koji spada u izvršni dio pa do onoga dijela koji naređuje postoje barem još tri ili četiri kontrolora i viša kontrolora.

Nepotrebna vojska kontrolora u HZMO-u posljedica je, tvrdi ministar, višegodišnjeg zapošljavanja po političkoj liniji koje je i dovelo do toga da je sada oko 3000 zaposlenih u ovoj instituciji. – Većinu ćemo ljudi usmjeriti u rad, a hoće li biti viška, vidjet ćemo nakon preustroja. Zavod treba racionalizirati, a s novim sustavom ćemo ga i pojeftiniti – zaključuje Mrsić.

Zbog elektroničkih radnih knjižica HZMO se povezuje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Ubuduće će se, nakon stjecanja određenog obrazovanja ili kvalifikacije, to automatski upisati u radnu knjižicu. Svaka osoba čiji su podaci u HZMO-u imat će password kako bi u bazi podataka provjerio jesu li mu upisani svi relevantni podaci.

– Drugi je korak da sve što vam treba dobijete na svom računalu, bez obilaženja šaltera. Već smo se uvezali s HZZO-om pa umirovljenici za dva mjeseca za dopunsko osiguranje neće trebati ići po potvrdu da su umirovljenici – najavio je ministar.