silovite borbe

Elektrana Zaporižja isključena iz električne mreže zbog ruskoga granatiranja

03.11.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Ruski napadi u četvrtak prijavljeni su na širokim područjima Ukrajine, a teško granatiranje u brojnim regijama oštetilo je infrastrukturu, uključujući opskrbu električnom energijom u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, rekli su ukrajinski dužnosnici

Nuklearna elektrana u Zaporižji ponovno je isključena iz električne mreže nakon što su u ruskom granatiranju oštećeni vodovi visokog napona ostavivši je samo s diesel generatorima, priopćila je ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom.

Elektrana u ruskim rukama u kojoj rade ukrajinski radnici ima 15 dana goriva za rad generatora, rekao je Energoatom.

Mete ruskih napada su i Krivij Rih u središnjoj Ukrajini, te Sumi i Harkiv na sjeveroistoku zemlje. Silovite borbe traju u istočnim regijama Luhansku i Donecku.

"Neprijatelj nastoji zadržati privremeno okupirane teritorije koncentrirajući svoje napade na obuzdavanje akcija obrambenih snaga u tim područjima", priopćio je ukrajinski glavni stožer u četvrtak.

Rusija je rekla da cilja infrastrukturu u sklopu kako je naziva "specijalne vojne operacije" da smanji potencijale ukrajinske vojske i ukloni kako tvrdi potencijalnu prijetnju protiv ruske sigurnosti.

  • +3
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Kao posljedice tih napada, ukrajinski civili zadnjih tjedana trpe isključenja struje i smanjenu opskrbu vodom.

Rusija opovrgava da cilja civile, premda su u sukobu poginule tisuće, milijuni ljudi morali napustiti svoje domove a od nekih ukrajinskih gradova ostale su ruševine.

Napadi su izvedeni nakon što je Rusija rekla da nastavlja sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine, promijenivši odluku za koju su svjetski čelnici upozorili da bi povećala glad u svijetu.