lenin moreno

Ekvadorski predsjednik nakon izvanrednog stanja uveo i policijski sat

09.10.2019 u 10:57

Bionic
Reading

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno uveo je policijski sat u "strateškim" područjima oko vladinih zgrada, nakon šest dana nasilnih prosvjeda protiv mjera štednje, zbog kojih je predsjednikova administracija napustila glavni grad Quito te je nekoliko stotina ljudi uhićeno

"Kretanje od 8 sati navečer do 5 sati ujutro neće biti dozvoljeno, od ponedjeljka do nedjelje, u područjima oko strateških zgrada i mjestima poput zgrada u kojima se vrše države funkcije", stoji u izvršnoj uredbi predsjednika Morena.

Policijski će sat biti na snazi za vrijeme trajanja izvanrednog stanja, koje je Moreno proglasio u četvrtak.

Vlada i policija upravljat će policijskim satom prema potrebi kako bi "održali javni red", stoji u uredbi.

Koristeći taktike kojima su srušene prijašnje ekvadorske vlasti, autohtono stanovništvo preplavilo je posljednjih dana glavni grad.

Neki su prosvjednici probili kordone policije i nakratko ušli u Narodnu skupštinu u utorak, mašući zastavama i stisnutim šakama uzvikujući: "Mi smo narod!".

Drugdje u Quitu maskirani su prosvjednici, naoružani štapovima bacali kamenje na sigurnosne snage, koje su uzvratile suzavcem.

U sukobima su ozlijeđena 43 policajca i 19 prosvjednika, rekle su vlasti.

Suočavajući se s najvećim izazovom u svom mandatu, koji je započeo u svibnju 2017., Moreno je odbio povući svoju odredbu o velikom smanjenju subvencioniranja goriva, što je bio jedan od uzroka prosvjeda.

U četvrtak su cijene nekih goriva porasle više nego dvostruko, pošto je vlada ukinula subvencije na gorivo koje postoje već 40 godina, uz objašnjenje da one narušavaju ekonomiju zemlje.

Moreno je otklonio mogućnost podnošenja ostavke.

"Ni pod kojim uvjetima", rekao je Moreno u intervjuu za ekvadorsku Teleamazonas kasno u utorak.

"Ne znam zašto bih odstupio, ako donosim ispravne odluke", dodao je.