OBUKA U DANSKOJ

Ekstremni desničari spremaju se za 'rasni rat'

18.11.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Sve upućuje na to da se danski desničarski ekstremisti spremaju za 'rasni rat', izvijestila je tamošnja obavještajna agencija PET, a javlja AFP

Po njihovim spoznajama, krajnja desnica provodi obuku svojih članova i pokušava regrutirati što više članova iz različitih huliganskih bandi jer je mali broj ekstremista uključenih u aktivnosti. Također, pokušavaju ih naučiti rukovati oružjem i savladati razne borilačke vještine.

No i broj je pojedinaca koji samostalno pokušavaju izvršiti terorističke napade u porastu, ne samo u Danskoj, nego i u cijelom svijetu, procjenjuju u PET-u te dodaju da je takve slučajeve još teže otkriti pa stoga predstavljaju veću opasnost.

Upozorili su da bi danski ekstremisti mogli pronaći inspiraciju u napadu koji se dogodio u srpnju ove godine, kada je Anders Behring Breivik usmrtio šezdeset i devet osoba na otoku Utoyi u Norveškoj.

Iz PET-a su izvijestili da je vidljiv porast nasilja među desnim i lijevim ekstremistima u Danskoj.

Prošlog je desetljeća politika u Danskoj bila pod snažnim utjecajem protudoseljeničke politike, koju je vodila Danska narodna stranka i koja ima potporu više od 12 posto stanovništva.