na snazi crveno upozorenje

Ekstremne vrućine u Kini, u nekim regijama izmjereno više od 40 Celzijevih stupnjeva

13.08.2022 u 14:10

Bionic
Reading

U nekoliko kineskih regija, među kojima i u jugozapadnome gradu Chongqingu, koji ima status pokrajine, u subotu su izmjerene temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva, a iz državnog opservatorija podsjećaju stanovnike da je još uvijek na snazi crveno upozorenje na ekstremne vrućine u većem dijelu zemlje

Meteorolozi su rekli da je istočna pokrajina Zhejiang, područje s brojnim tvornicama, ove godine oborila svoj prethodni toplinski rekord, kada je trajanje toplinskog vala posrijedi. Čak 31 dan zaredom temperatura je bila iznad 35C, a 16 dana iznosila je iznad 38C. Uz grad i pokrajinu Chongqing gdje je u subotu zabilježeno i do 42,1 Celzijeva stupnja, u pokrajinama i regijama Hubei, Hunan, Shandong, Anhui, Xinjiang, Jiangxi i Fujian temperature su premašile 35C.

Čini se da je grmljavinska oluja spasila Šangaj od subotnjih 40,9C, no unatoč tomu većina od 25 milijuna stanovnika ovoga kineskog komercijalnog središta žalila se na zdravstvene tegobe zbog toplinskog vala. 'Ovo je kao da ste u parobrodu, doista je vruće', rekao je 70-godišnji stanovnik Šangaja Shen Fengming. 'Ne morate se kretati vani da biste se dobro oznojili'.

Huang Yi, 45-godišnjak zaposlen u luci na poslovima s kontejnerima kazao je da je vani na poslu proveo samo sat vremena, ali mu je odjeća u potpunosti bila mokra. Dodaje da je, u usporedbi s ranijim godinama, temperatura ove godine neuobičajeno visoka.

U subotu je Šangajski meteorološki opservatorij izvijestio da je u gradu ove godine čak 40 dana zabilježena temperatura viša od 40 Celzijevih stupnjeva, a vrhunac je dosegnut danas – čak 40,9 stupnjeva. Prošli je tjedan kineski Meteorološki zavod upozorio da su prosječne temperature u zemlji rasle puno brže od globalnog prosjeka u posljednjih 70 godina i da će ostati 'znatno više' u budućnosti s obzirom na klimatske promjene.

  • +14
Suša u Italiji Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI

Neuobičajeno visoke temperature zahvatile su i veći dio Europe. Francusku, Španjolsku i Portugal zahvatili su veliki šumski požari, a dijelovi Engleske ove su godine suočeni s ozbiljnom sušom. Niz toplinskih valova potvrđuje upozorenja znanstvenika da je svijet suočen s posljedicama klimatskih promjena.