DAMIR GRUBIŠA ZA BLIC

Ekstremizam prema Srbima otežao bi ulazak u EU

19.04.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada i predsjednik Ivo Josipović neće dozvoliti da eskalacija nacionalnog nezadovoljstva, izazvana presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ugrozi sigurnost Srba u Hrvatskoj, izjavio je Damir Grubiša, savjetnik predsjednika Hrvatske za vanjsku politiku, za srbijanski Blic

Bilo kakav ekstremni oblik ponašanja Europska unija kaznila bi osporavanjem članstva, izjavio je Grubiša.

'Naravno da (EU) vrlo pažljivo prati situaciju i svaki ekstremni oblik izazvat će njezino reagiranje i otežati put ulaska u EU', rekao je Grubiša za Blic.

'Vlada ne bi dopustila linč hrvatskih Srba, nepotrebne su bilo koje druge garancije kada one već postoje, jer ta vlada ovisi o podršci srpske manjine u Hrvatskoj. Srbi su ti koji su spasili tu vladu od pada u burnim događajima ekonomske krize', kazao je on.

Grubiša je ocijenio da bi bijes naroda trebao biti usmjeren prema hrvatskoj Vladi, koja je 'uljuljkivala javnost na taj način da nije objelodanila što se događalo i što do javnosti nisu došle čak ni mjere kažnjavanja ljudi koji su počinili zločine'.

On je izrazio uvjerenje da presude neće prouzročiti zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske 'ni na trenutak'.

Grubiša je istaknuo da postoje nacionalističke i ekstremističke snage koje žele iskoristiti novonastalu situaciju zbog borbe za vlast i dodao da predsjednik Josipović želi smirivanje situacije te da će u tom smjeru i djelovati.