OZLIJEĐENA JEDNA OSOBA

Eksplozija na japanskom tankeru

28.07.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Na japanskome tankeru u Hormuškom tjesnacu u srijedu je odjeknula eksplozija i jedna je osoba ozlijeđena, no nafta nije procurila unatoč manjem oštećenju broda, prenijeli su mediji

Riječ je o brodu M Star koji je plovio u vodama blizu Omana, objavila je novinska agencija Kyodo na temelju podataka od vlasnika broda, tvrtke Mitsui OSK Lines, a prenosi dpa.

Mitsui
je objavio da je brod oštećen 'u eksploziji za koju se sumnja da je posljedica napada izvana'.

Japansko ministarstvo transporta objavilo je da se eksplozija dogodila u utorak navečer u 22:30 po srednjoeuropskom vremenu. Brod je zatim skrenuo prema luci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tanker je prevozio 270.000 tona sirove nafte, koja nije procurila u more, prenosi agencija AFP.

Libanonski radio prenio je podatke omanske obalne straže koja tvrdi da je brod stradao od potresa, te da nema dokaza da je napadnut.

Iran je objavio da je uz južnu iransku obalu bio potres.

'Nesreću je izazvao iznenadni veliki val. Oštećena je gornja paluba s kabinama', rekao je glavni direktor luke Fudžajire kamo brod plovi.

'Brod tegle ovamo, a motor nije oštećen', dodao je za Reuters. Po njegovim riječima, brod će pregledati, a predviđa se da će nastaviti putovanje prema Japanu.

Hormuški tjesnac, uski vodeni prolaz između Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i omanske enklave Musandama, jedan je od najprometnijih vodenih putova na svijetu.