u blizini saudijske luke

Eksplozija na iranskom tankeru koji je navodno prevozio naftu Siriji, odmah skočila cijena crnog zlata

11.10.2019 u 07:37

Bionic
Reading

U blizini saudijske luke Džeda došlo je do eksplozije na iranskom tankeru, a stručnjaci vjeruju da je riječ o terorističkom napadu, objavila je u petak iranska studentska novinska agencija ISNA. Tanker je zapaljen i pretrpio je teška oštećenja. Dio nafte iscurio je u more, no istjecanje je zaustavljeno, objavila je ISNA

Iranska državna televizija javila je da je pogođen naftni tanker Sinopa na udaljenosti od 97 kilometara od Džede. Oštećena su dva spremnika nafte na tankeru po imenu Sabiti, priopćio je NIOC. Iranska novinska agencija Nour, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi, objavila je da je posada na sigurnom

U međuvremenu, iranska Nacionalna tankerska kompanija (NITC) javila je da je vatra ugašena, a curenje nafte u more svedeno na minimum, izvijestio je portal Iran Front Page.

Cijene nafte porasle su dva posto nakon vijesti o eksploziji tankera.

Tvrtka Tanker Trackers izvijestila je da to plovilo redovito prevozi naftu sirijskoj vladi, unatoč međunarodnim sankcijama, prenosi BBC.

Peta flota Američke ratne mornarice, koja operira u regiji, navela je da je vidjela napise u medijima, ali da nema nikakve dodatne informacije.

Navodni napad je najnoviji incident u koji su uključeni tankeri u Crvenom moru i Zaljevu. Vjerojatno će pojačati napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija nije još reagirala na informacije o napadu.

'Stručnjaci vjeruju da je to bio teroristički napad', ranije je ISNA-i rekao neimenovani izvor.

Napetosti su već visoke u plovidbenom području u Crvenom moru koje povezuje Indijski ocean sa Sredozemnim morem preko Sueskog kanala.

U rujnu, 18 dronova i sedam krstarećih projektila pogodile su veliko naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, koja je za napad optužila vlasti u Teheranu.

Američki dužnosnici poručili su da je Iran odgovoran za napade na dva naftna tankera u Zaljevu u lipnju i srpnju, kao i za napade na četiri druga tankera u svibnju. Iran je opovrgnuo svoju umiješanost u napade.