137 SEKUNDI NAKON LANSIRANJA

Eksplodirali južnokorejska raketa i satelit

11.06.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Južnokorejska raketa sa satelitom za praćenje klimatskih promjena najvjerojatnije je eksplodirala samo 137 sekundi nakon jučerašnjeg lansiranja, javljaju agencije

To je drugi neuspjeli pokušaj Seula da se uključi u svjetske tokove svemirske industrije u manje od godinu dana.

'Dvodijelna raketa Naro normalno je funkcionirala tijekom lansiranja u južnokorejskom svemirskom centru u Goheungu', rekao je ministar obrazovanja, znanosti i tehnologije Ahn Byong-man. Međutim, komunikacija s njom prekinuta je kada se nalazila na oko 70 km iznad Zemlje.

'Vjerujemo da je raketa Naro eksplodirala. Žao nam je što nismo ispunili očekivanja građana', rekao je Ahn i dodao da se na 'temelju snimaka bljeska kamere postavljene na vrhu rakete može zaključiti da se havarija dogodila tijekom izgaranja prvog dijela'.

Lokalne televizijske postaje prenijele su snimke koje pokazuju bijele točkice kako padaju u more.

Analitičari tvrde da je to težak udarac za zemlju koja se nastojala uključiti u tzv. azijsku svemirsku utrku. Dosad je to pošlo za rukom Indiji, Kini i Japanu. Južna Koreja se nadala da će postati deseta zemlja na svijetu koja će uspjeti postaviti satelit u svemir i time uzeti svoj dio kolača u unosnoj svemirskoj industriji.

Trideset i tri metra visoka raketa KSLV, koja je izgrađena u suradnji s Rusijom, stajala je oko 400 milijuna dolara. Prvi dio izgradila je Rusija, a drugi Južna Koreja.

Satelit za istraživanje utjecaja klimatskih promjena trebao se odvojiti od rakete i razviti solarne ploče devet minuta nakon polijetanja na visini od 302 kilometra.

Lansiranje je bilo planirano za srijedu, međutim odgođeno je kada su stručnjaci otkrili da curi tekućina za gašenje požara.

Ruski stručnjaci istražuju mogući uzrok eksplozije.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak poručio je znanstvenicima da ne tuguju previše zbog neuspjeha, nego da se okrenu budućim projektima. 'Iako to jest tužno, na greškama se puno može naučiti', poručio je preko svoje predsjedničke web stranice.

Posljednji trenuci rakete