KOD NAŠICA

Ekshumacija njemačkih vojnika iz Drugog svj. rata

07.07.2011 u 19:06

Bionic
Reading

U Vukojevcima, u blizini Našica, počela je ekshumacija posmrtnih ostataka njemačkih vojnika iz Drugoga svjetskog rata, a pretpostavlja se da su u toj masovnoj grobnici posmrtni ostaci 92 njemačka vojnika

Iskapanja se provode uz nadzor Gorana Radića, ovlaštenika Narodnog saveza za brigu o njemačkim ratnim grobljima u Kasselu koji je zadužen za prenošenje i ukop posmrtnih ostataka na njemačko vojno groblje na Mirogoju.

'U dan i pol iskapanja pronašli smo pedeset posmrtnih ostataka njemačkih vojnika od ukupno 92, koliko pretpostavljamo da ih je ovdje pokopano', rekao je Goran Radić, dodajući kako je pronađeno i dvadeset metalnih vojnih pločica koje će poslužiti za moguću identifikaciju žrtava.

Ovo je jedna od dviju masovnih grobnica u Vukojevcima koje je otkrio mr. Branko Kranjčev iz Našica, koji godinama provodi istraživanja na našičkome području. I prema podacima Narodnog saveza za brigu o njemačkim ratnim grobljima, na području Vukojevaca na još je jednome mjestu pokopano 20 njemačkih žrtava, no zasad se ne zna hoće li i na tome grobnom mjestu biti iskapanja.

Suglasost za iskapanje dalo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a izdana je na zahtjev Veleposlanstva Republike Njemačke u Zagrebu.