UPOZORENJE LIJEČNIKA

Ekrane mobitela i tableta treba hitno mijenjati!

20.11.2015 u 09:44

Bionic
Reading

Mobilne telefone, tablete i slične uređaje s ekranima trebalo bi pod hitno mijenjati jer je njihovo plavo svjetlo vrlo štetno za san i zdravlje, upozorio je ovih dana britanski liječnik

Prof. Paul Gringras iz Dječje bolnice Evelina u Londonu kaže da bi industrija trebala pokazati veću odgovornost te što prije u sve uređaje ugraditi automatske mehanizme i aplikacije koje bi u večernjim satima mijenjale plavo svjetlo ekrana u crveno. Ističe da je nova studija koju je proveo njegov tim pokazala da postoji očigledan trend da noviji uređaji imaju sve svjetlije ekrane sa sve višim razinama kontrasta i plave svjetlosti.

Opasnosti plavog svjetla

Brojne znanstvene studije pokazale su da plavo svjetlo slabi izlučivanje melatonina, hormona koji je važan za kvalitetan san i održavanje tzv. cirkadijskog ritma. Više istraživanja pokazalo je da izlaganje plavom svjetlu tijekom noći također povećava rizik od dijabetesa, bolesti srca, pretilosti te raka dojke i prostate. Iako mehanizam ovog štetnog utjecaja još nije potpuno razjašnjen, neke studije otkrile su da postoji povezanost između niskih razina melatonina i raka te povećanja razina šećera u krvi.

Ljudski organizam toliko je osjetljiv na svjetlost, osobito na plavu, da će već osam luksa, što je količina svjetlosti koju će nadmašiti većina prosječnih stolnih svjetiljki, smanjiti izlučivanje melatonina i poremetiti san.

Svako svjetlo djeluje na organizam, no učinak plavog je posebno izražen. Jedno istraživanje znanstvenika s Harvarda pokazalo je da će 6,5 sati izloženosti plavom svjetlu djelovati čak dva puta snažnije od zelenog svjetla. Plavo svjetlo će u prosjeku pomaknuti cirkadijski ritam za tri sata, a zeleno za 1,5 sati.

Plavo svjetlo kakvo imaju mobilni uređaji i tableti zrače i televizorski i računalni ekrani bez obzira na to kakvih je boja slika koju prikazuju. To je osobito očigledno kada se prostorija u kojoj je upaljen televizor gleda izvana, primjerice s ulice.

Kako riješiti problem?

Stručnjaci preporučuju da se noću u stanu koriste prigušena crvena svjetla jer ona imaju mnogo slabiji učinak na cirkadijski ritam. LED žarulje su učinkovitije, no treba znati da one snažnije zrače u plavom dijelu spektra od uobičajenih žarulja sa žarnim nitima.

Također je preporučljivo izbjegavati gledanje u ekrane dva do tri sata prije spavanja.

Ako radite noću ili koristite elektroničke uređaje s ekranima, pokušajte nabaviti naočale koje blokiraju plavo svjetlo.

Izlažite se tijekom dana što više prirodnom svjetlu jer će ono kasnije, tijekom noći, pojačati izlučivanje melatonina.

Kada su u pitanju mobilni uređaji i tableti, nabavite si aplikacije kao što su F.lux ili Twilight.