ODLUKA UPRAVNOG SUDA

Ekolozi pobijedili građevinski lobi! Ništa od golfa kod Motovuna

06.10.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti za okoliš izgradnje golf igrališta Brkač i građevinskog kompleksa za smještaj. Zelena Istra i Zelena akcija kao tužitelji smatraju da je ovo velika pobjeda ekologa protiv građevinskog lobija i zloupotrebe postupka procjene utjecaja na okoliš

'Ova bi presuda mogla biti prekretnica i važan presedan za utvrđivanje europskih standarda u proceduri sudjelovanja šire i stručne javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš', navode udruge u priopćenju koje potpisuju Dušica Radojčić, iz Zelene Istre, i Tomislav Tomašević, iz Zelene akcije.

Dvije udruge u travnju 2009. podnijele su Upravnom sudu tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o prihvatljivosti za okoliš zahvata izgradnje golf igrališta Brkač s pripadajućim smještajem, a sud je krajem srpnja presudom poništio sporno rješenje.

Gol igralište Brkač planiralo se graditi na području općine Motovun na 240 hektara vrijednog i visokovrijednog poljoprivrednog zemljišta i šuma. Na ekološki osjetljivom terenu trebalo se izgraditi 498 postelja u 67 vila i apartmana i brojnim gospodarskim i ugostiteljskim građevinama. Istarska županija ucrtala je taj projekt u prostorni plan, a podržala ga je i općina Motovun podržala, unatoč protivljenju javnosti i struke.

'Radi se o jednom od najljepših istarskih krajolika, neposredno uz dva područja nacionalne ekološke mreže - Posebnog rezervata Motovunske šume i dolinu rijeke Mirne. I sam je izrađivač Studije utjecaja na okoliš naveo značajne negativne utjecaje na okoliš toga projekta: promjenu postojeće slike prostora, gubitak krajobrazno-kulturnih vrijednosti, gubitak životinjskih i biljnih zajednica, promjenu u topografiji, tlu, vegetacijskom pokrovu i vizualnim kvalitetama, te naveo rizike onečišćenja podzemnih voda', poručuju udruge.

Protiv projekta Brkač bili su i članovi povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš tog projekta, ali ministarstvo je njihovo mišljenje ignoriralo, kao i mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode

Izgradnja golf igrališta, upozorio je DZZP, mogla bi imati značajan utjecaj na prirodne vrijednosti i područja ekološke mreže. Između ostalog, čitavo područje namijenjeno izgradnji golf igrališta jedino je stanište za lombardijsku žabu u našoj zemlji - jednog od najugroženijih vodozemaca u Hrvatskoj. Zahvat bi imao i značajan indirektni utjecaj zbog velikih potreba za vodom što bi u opasnost dovelo ugrožene vrste i staništa, upozorio je DZZP.

Zelena Istra u svojim je primjedbama tijekom javne rasprave navela značajni negativni utjecaj na tradicijsku arhitekturu i krajolik, na prirodu i bioraznolikost, na tlo i podzemne i površinske vode te se usprotivila pretvaranju najvrjednijeg poljoprivrednog zemljišta u građevinsko i upozorila na netransparentni i nekonzistentni način odlučivanja Povjerenstva.

Unatoč svemu Ministarstvo zaštite okoliša 2009. godine ocijenilo je golf igralište Brkač prihvatljivim za okoliš, odbacivši kao neutemeljene sve primjedbe udruga i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Poništivši rješenje ministarstva Upravni sud ustvrdio je da nisu uzeta u obzir sva mišljenja članova povjerenstva, iako su čak tri člana povjerenstva, koji su sudjelovali na trećoj sjednici povjerenstva, izdvojila svoja mišljenja prema kojima se protive ocjeni da je studija prihvatljiva za okoliš.

Ministarstvo, utvrdio je Upravni sud, nije valjano obrazložilo razloge zbog kojeg je utvrdilo da je zahvat prihvatljiv za okoliš. Upravni sud ističi da i planirano golf igralište nedvojbeno utječe na promjenu namjene prostora i na izgled krajolika, ali kao što pokazuje studija, utječe i na bioraznolikost, na tlo i vode.

Prema presudi, Ministarstvo zaštite okoliša ponovno mora sve činjenice o projektu golf igrališta Brkač ponovno razmotriti i donijeti novo rješenje.

U Zelenoj Istri i Zelenoj akciji najavili su da nastavljaju kampanju protiv Zakona o igralištima za golf, koji je još uvijek na snazi, iako je premijerka Jadranka Kosor najavila njegovo ukidanje još u svibnju 2011. Udruge su protiv zakona podigle tužbu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu početkom 2009. godine, ali presuda još nije donesena.