ODRŽIVI TURIZAM

Eko Kvarner: Ne iznajmljujte svjetionike!

09.04.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Udruga Eko Kvarner idućeg tjedna uputit će otvoreno pismo nadležnima kojim će upozoriti na nejasno argumentiranu opravdanost višegodišnjeg iznajmljivanja pojedinih svjetioničarskih zgrada, kojima Plovput upravlja u ime Republike Hrvatske, trećim licima

Eko Kvarner smatra da bi se svjetioničarske zgrade trebale uključiti u turističku valorizaciju u sklopu globalno prepoznatog projekta Kamena svjetla.

Udruga Eko Kvarner upozorila je u ponedjeljak na 'opasnost da se turizam iz generatora lokalnog gospodarskog razvoja i važnog faktora čak i demografske opstojnosti otoka i priobalja pretvori u ireverzibilnog devastatora krajobraznih resursa, kao što su primjeri na Kvarneru u Malinskoj na otoku Krku i Novalji na otoku Pagu'.

Dodatni razlog zabrinutosti Eko Kvarnera su važeći prostorni planovi jedinica lokalne i regionalne samouprave koji omogućuju nekontroliran nastavak urbanizacije već preopterećenih dijelova obala istočnoga Jadrana.

Zbog svega toga, udruga Eko Kvarner zajedno s timom stručnjaka osnovala je Odbor za odgovorni i održivi turizam, s ciljem da u trenutku pripreme niza novih investicijskih projekata u turizmu, od kojih su mnogi u koliziji s održivim razvojem turizma, upozori i pravovremeno reagira zahtjevom za dodatno i temeljitije promišljanje svih reperkusija konkretnih ideja u praksi.


'Ne možemo ignorirati činjenicu da neki od takvih projekata zasigurno ne donose dobrobit lokalnom stanovništvu (a ni Republici Hrvatskoj), već su primarno osmišljeni za oplođivanje spekulativnog kapitala, te će za posljedicu imati nepovratno ugrožavanje kvalitete prostora. Sličnih primjera već ima na širem prostoru Mediterana, provedbom prostoru neprimjerenih koncepata resorta, ograđenih apartmanskih naselja često pod krinkom razvoja golf turizma, i sl.', priopćio je Nenad Prpić, glasnogovornik Eko Kvarnera.

Aktivnosti i djelovanje novoosnovanog odbora koordinirat će prof. dr. sc. Neven Šerić, a Odbor s aktivnostima započinje već ovaj tjedan, najavljenim otvorenim pismom o statusu svjetioničarskih zgrada.