VLADA SRETNA, OPORBA PODIJELJENA

EK kreće u izradu mišljenja o Srbiji

25.10.2010 u 20:37

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u ponedjeljak da će Europska komisija odmah početi s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za članstvo i da će za nekoliko tjedana Beograd dobiti opširan upitnik, što je prvi korak u izradi mišljenja

Ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu dali mandat Europskoj komisiji da počne s izradom mišljenja, na što je Srbija čekala još od prosinca prošle godine kada je predala zahtjev za članstvo.

'Komisija će odmah početi s pripremama za izradu mišljenja o zahtjevu Srbije za članstvo u EU-u. Za nekoliko tjedana planiramo predati našim srbijanskim sugovornicima upitnik u kojem se traže informacije o pripremljenosti Srbije za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om', kaže u svojoj izjavi povjerenik za proširenje Štefan Fuele

Na temelju odgovora koje dobije od zemlje podnositeljice zahtjeva, ali i iz drugih izvora, Europska komisija sastavlja mišljenje na temelju kojega potom Vijeće EU-a odlučuje o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje za članstvo. Izrada mišljenja obično traje oko godinu dana.

Srbija je na ovaj korak Vijeća EU-a, na koji se ranije uvijek gledalo kao na tehničko, a ne političko pitanje, čekala deset mjeseci, jer zemlje članice nisu bile zadovoljne njezinim stajalištem oko Kosova te zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom.

Nakon što je Beograd pokazao 'konstruktivan pristup' pri donošenju rezolucije o Kosovu u Općoj skupštini UN-a, počeo je rasti pritisak zemalja članica da se to nagradi. Posebnom pritisku je bila izložena Nizozemska koja najviše inzistira na punoj suradnji s Haškim sudom.

Nizozemska je tek nedavno dobila vladu i to manjinsku vladu, a njezin parlament je izglasao rezoluciju u kojoj se traži da se s odlukom o Srbiji pričeka sljedeće izvješće haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a. Brammertz je u posljednje vrijeme nekoliko puta izražavao zadovoljstvo stupnjem suradnje Beograda s njegovim uredom.

Da bi se zadovoljilo Nizozemsku, u ministarskoj odluci je istaknuta snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije u europskim integracijama punom suradnjom s Haškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

U odluci Vijeća kaže se da će svaki sljedeći korak na putu Srbije prema EU-u biti poduzet 'onda kada Vijeće jednoglasno odluči da postoji puna suradnja s ICTY-jem ili da je nastavljena puna suradnja'.

Također se navodi da bi 'uhićenje dvojice preostalih bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, bilo najuvjerljiviji dokaz za napore i suradnju Srbije s ICTY-jem'.

Zemlje članice EU-a također ukazuju i na važnost regionalne suradnje.

'Vijeće ponavlja da je važan konstruktivan pristup prema regionalnoj suradnji. Vijeće također traži napredak u procesu dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU-a i visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku', kaže se u zaključcima Vijeća EU-a.

Srbijanska vlada pozdravila odluku EU

Odluku Vijeća ministara EU, da Europskoj komisiji proslijedi na izradu mišljenja zahtjev Srbije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, u ponedjeljak su pozdravili predstavnici vladajuće koalicije i stručne javnosti, dok su reakcije oporbe podijeljene

Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković prosljeđivanje srbijanskog zahtjeva Europskoj komisiji smatra potvrdom da je Srbija na dobrom putu i da su njezini dosadašnji napori u EU prepoznati, kao i da je budućnosti potrebno još intenzivnije raditi na tome.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, izražavajući zadovoljstvo odlukom europskih ministara, podsjetila je kako je obveza Srbije ozbiljnije i više raditi na ispunjavanju standarda.

Ministar obrane Dragan Šutanovac odluku smatra izrazom pozitivne energije EU prema srbijanskom putu ka članstvu u Uniji te ističe da u Srbiji postoji politička volja za završetkom suradnje s Haaškim sudom i uhićenjem haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Među komentarima predstavnika oporbenih stranaka, mediji prenose negativne ocjene Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS) te pozitivno stajalište Liberalno demokratske partije (LDP).

Odluku ministara EU DSS smatra malom nagradom, koja ništa ne znači za srbijansku vlast koja, kako kažu, provodi naloge Bruxellesa i Washingtona.

U prilog tom stajalištu stranka ističe kako je Nizozemska i dalje na poziciji da, dok se ne uspostave dobrosusjedski odnosi sa Kosovom i ne završi suradnja sa Haagom, neće biti nastavka eurointegracija za Srbiju.

SRS ocjenjuje kako današnja odluka u biti ništa ne znači te da je to još jedna u nizu obmana Unije kada je riječ o Srbiji.

To je, dodaje ta stranka, upereno prema srbijanskim građanima i služi za domaću uporabu.

Među oporbenim strankama izdvaja se LDP Čedomira Jovanovića koji odluku ministara EU smatra važnim trenutkom i velikom obavezom za sve građane Srbije.

Srbija, ukazuje Jovanović, ima potencijale ići prema članstvu u EU mnogo brže no do sada, ali za to je, kako kaže, potrebno mnogo toga promijeniti, prije svega u srbijanskom unutarnjem političkom životu.

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak su na redovitom mjesečnom sastanku u Luxembourgu dali mandat Europskoj komisiji da počne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za stjecanje statusa kandidata za članstvo.

U ministarskoj odluci istaknuta je snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije u europskim integracijama punom suradnjom s Haaškim sudom, a izrijekom se navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Također je ukazano i na važnost konstruktivnog pristupa regionalnoj suradnji te napretka u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

Srbija je zahtjev za članstvo predala krajem prosinca prošle godine.