TKO JE TU LUD?

EK: Korupcija guši RH - Kosor: Dva i tri su pet

10.09.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Praksa i činjenice, a ne teorija i želje, odlučivat će o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, sukus je novinarske konferencije potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding koja sudjeluje u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji 'Učinci članstva u Europskoj uniji na pravosuđe'

Kad će Hrvatska ući u Europsku uniju, to će ovisiti o tome koliko je učinkovita u implementaciji fundamentalnih prava na stvarni život svojih građana, a ne o nekakvim vremenskim okvirima', istaknula je Reding. U skladu s tim nije ni spominjala godinu hrvatskog ulaska u europsku obitelj, premda političari često licitiraju različitim datumima.

Iako je ostvaren napredak, pred Hrvatskom je očito još mnogo posla, na što je upozorila i Reding, podsjetivši na nedovršene zadatke u vidu 'reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, sudskih procesa protiv osoba optuženih za ratne zločine te pitanja izbjeglica i manjina'

U naramku pohvala i podsjetnika, Reding je istaknula da je zadovoljna sastancima koje je, između ostalih, imala s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te s predsjednikom Ivom Josipovićem

Razgovaralo se o Poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, kao 'jednom od najdelikatnijih u pristupnim pregovorima', a primijetila je 'veliku želju za daljnjim napretkom u tom području, posebno u borbi protiv korupcije, što je iznimno važno'.

Reding je, naime, upozorila da 'korupcija zaustavlja razvoj hrvatskog društva i gospodarstva, i to na višim i nižim razinama'. Također je upozorila i na 'prevelik broj sudskih predmeta ipostupaka koji predugo traju te istaknula da se to mora smanjiti'.

Pitanje je to stvari koja mora funkcionirati 'u praksi za hrvatske, ali i ostale građane, pogotovo kad Hrvatska postane dio Europske unije. Pitanje pravde i povjerenja, jer potrebno je obostrano povjerenje, sustav koji dobro funkcionira, gdje ljudi znaju da imaju prava i da ih mogu ostvariti, tada vlada povjerenje', istaknula je Reding.

I objasnila da 'građani moraju imati sigurnost i da, kad prijeđu granicu, kod susjeda imaju jednak pravni tretman kao i u vlastitom pravosudnom sustavu', a tu još ima prostora za daljnji napredak.

Slično je i s neizbježnim Poglavljem 8, Politikom tržišnog natjecanja, o kojemu je također bilo riječi, kazala je Reding, i to o problemu brodogradilišta. Međutim, nikakve detalje nije htjela otkrivati, nego je samo kazala da se 'zajednički traže nova i bolja rješenja'

KOSOR UZ POMOĆ MATEMATIKE DO EU-a

O svemu tome Redingje govorila i na samoj konferenciji Učinci članstva u EU na pravosuđe, koju je otvorila premijerka Kosor, istaknuvši da će 'Hrvatska ispuniti sva potrebna mjerila da bi se vratila kući i ušla u Europsku uniju kojoj i pripada'.

Napomenuvši da je 'Hrvatska otvorila sva i zatvorila dvije trećine poglavlja', istaknula je da 'vjeruje da će Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna ljudska prava - zaključiti s peticom'. Jer, kako je rekla, 'dva i tri u zbroju daju pet, a to je najviša ocjena'.

Posebice je istaknula da je 'borba protiv korupcije i za temeljna prava svakog čovjeka sastavni dio Vladina programa bez straha od ikoga i ičega' te naglasila da se 'tu neće posustati i odustati'.

Mađarski potpredsjednik vlade te ministar uprave i pravosuđa Tibor Navracsics naglasio je da 'Mađarska očekuje i želi što brži ulazak svog susjeda i saveznika Hrvatske kao 28. članice u punopravno članstvo EU-a'. Najavio je da će joj 'u tome svesrdno pomoći, no da konačan rezultat ipak ovisi o nama samima, jer taj put neće bit lak'.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da će 'na međunarodnoj konferenciji biti razmijenjena mišljenja te da je Hrvatska sve uspješnija u usvajanju standarda EU-a. Ministarstvo pravosuđa čini sve da se omogući potrebno educiranje pravosudnih dužnosnika da bi mogli odgovoriti zahtjevima novog vremena', dodao je.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo pravosuđa u suradnji s TAIEX-om (Ured tehničke pomoći za razmjenu informacija) i EK-om, a u njezinu radu sudjeluje više od 300 pravosudnih dužnosnika.