TINJA TRAČAK NADE

EK još bez odluke o brodogradilištima

17.01.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Europska komisija je u ponedjeljak objavila da ni danas ni sljedećih dana ne treba očekivati odluku ili mišljenje o planovima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta, koji još nisu potpuni te da Komisiji trebaju dodatne informacije

'Europska komisija neće donijeti nikakvu odluku ili objaviti mišljenje o planovima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta danas ili sljedećih dana', rekao je Dirk Lange, glavni pregovarač Europske komisije za pregovore s Hrvatskom.

Slično je rekla i Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje. 'Danas se ne očekuje nikakve odluka glede bilo kojeg hrvatskog brodogradilišta. Komisija nastavlja raditi s hrvatskim vlastima na tom pitanju. Iako i Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Komisija čini sve što mogu kako bi se poboljšali planovi i osigurala njihova usklađenost s pravilima o državnim potporama, u ovom trenutku ne postoji vremenski rokovi za konačne zaključke o tim planovima za restrukturiranje', rekla je Butler.

U petak je u Bruxellesu održan tehnički sastanak hrvatskog izaslanstva na čelu s državnim tajnikom u ministarstvu gospodarstva Ruđerom Friganovićem s predstavnicima Europske komisije o planovima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta na kojem je, prema diplomatskim izvorima, ostvaren napredak.

Po tim izvorima u Bruxellesu, 'postignut je napredak u rješavanju pitanja restrukturiranja brodogradilišta, stvari se pozitivno razvijaju, a razgovori će se nastaviti u sljedećih nekoliko dana'.

Natasha Butler navodi da je sastanak u petak 'bio tehničke naravi, čija svrha nije bilo donošenje konačne odluke, nego razjašnjenje nekih važnih pitanja u tom vrlo kompleksnom podrlučju'. 'Nacrti planova za restrukturiranje koji su do sada predani Komisiji nisu potpuni i bile su potrebne i još uvijek su potrebne dodatne informacije', zaključila je glasnogovornica Butler.

Rješavanje pitanja brodogradnje ključan je uvjet za zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom u poglavlju Tržišno natjecanje, jer državne potpore hrvatskim brodogradilištima nisu dopuštene u EU-u, budući da bi one nekim proizvođačima omogućile povoljniji položaj na tržištu od drugih koji ih ne primaju.

Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila na preustroj brodogradilišta privatizacijom. Nakon raspisana natječaja ponuditelji su poslali u Bruxelles svoje planove za restrukturiranje brodogradilišta, koje sada ocjenjuje Europska komisija. Ako ti planovi prođu test Europske komisije, Hrvatska će moći zatvoriti poglavlje Tržišno natjecanje.