DEGERT I JEREMIĆ

EK i Srbija potpisali okvirni sporazum o mirovnim misijama

08.06.2011 u 21:24

Bionic
Reading

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Srbiji Vincent Degert i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu su u Beogradu potpisali sporazum između Europske unije (EU) i Republike Srbije kojim se uspostavlja okvir za sudjelovanje Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama

Sporazumom se, kako je priopćeno iz tog srbijanskog ministarstva, utvrđuju opći uvjeti sudjelovanja Republike Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama, ali se istodobno ne implicira njeno obavezno sudjelovanje u svakoj operaciji.


Odluku o eventualnom sudjelovanju, kako je navedeno, Srbija donosi nakon upućenog poziva EU, a konkretan vid doprinosa na osnovu svog interesa dogovara u konzultacijama s Unijom.

U priopćenju se dodaje kako Republika Srbija kroz europski proces izgrađuje kapacitete i sposobnosti sustava nacionalne sigurnosti te u cilju jačanja vlastite, regionalne i globalne sigurnosti unapređuje odnose s EU na osnovama neposredne i bliske suradnje.

U izjavi koju prenose beogradski elektronički mediji Degert je kazao da će srbijanska vojska i policija biti uključene u mirovne misije EU, te dodao kako je potpisivanje sporazuma pokazatelj uspostavljenog povjerenja Srbija s EU.

Po riječima Degerta, to je jedan od najvažnijih okvirnih sporazuma između Srbije i Unije kada je riječ o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Preduvjet za sudjelovanje srbijanske vojske i policije u mirovnim misijama EU bio je, kako se navodi, Sporazum o sigurnosnim procedurama za razmjenu i zaštitu tajnih podataka, koji su u Beogradu krajem svibnja potpisali visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Prva akcija u kojoj bi mogla sudjelovati Srbija mogla bi, kako prenose mediji, biti misija protiv gusara u vodama Somalije, pri čemu se ističe kako je datum neizvjestan te da je za slanje misije nužno odobrenje srbijanskog parlamenta.