izbori pred vratima

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi: spasitelj nacije ili autoritarni vođa

24.03.2018 u 09:10

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, koji bi na izborima idući tjedan trebao dobiti drugi mandat, nekima je spasitelj nacije, a drugima autoritarni vođa.

Pristaše bivšeg generala kažu da je spasio zemlju od građanskog rata nakon što je 2013. predvodio svrgavanje prvog egipatskog civilnog, demokratski izabranog, ali kontroverznog predsjednika Muhameda Morsija.

Morsijevi protivnici i prosvjednici pozdravili svrgnuće islamističkog predsjednika kao revoluciju, a njegovi pobornici i danas smatraju da je to bio vojni udar.

Pozdravljene su i Al-Sisijeve kasnije izjave da u Egiptu nema mjesta za Muslimansko bratstvo, islamističku organizaciju koja se sada u zemlji smatra terorističkom organizacijom.

Suprotno od Morsija, al-Sisi je prvi mandat 2014. započeo uživajući potporu državnih institucija, poslovnih krugova i medija.

Mnogi Egipćani ne vide mu alternativu i pozdravljaju njegov stil vladanja čvrstom rukom, nakon godina društvenih nemira koji su uzdrmali gospodarstvo.

Kako bi potaknuo ekonmiju al-Sisi je uveo niz mjera štednje, uključujući smanjenje subvencija za gorivo, plivajući tečaj i povećanje poreza u sklopu trogodišnjeg MMF-ova programa pomoći od 12 milijarda dolara. To je uzrokovalo velik porast cijena zbog čega mnogi Egipćani teško žive.

Al-Sissi brani svoje "gospodarske reforme" i mega-projekte, koje većinom nadzire vojska, kao jedini lijek za bolesno gospodarstvo. Ali zbog toga mu pada popularnost.

Šezdesettrogodišnji predsjednik često hvali Egipćane kako se nose s teškim posljedicama tih odluka i okrivljuje prethodne vlade što nisu provele reforme. "Sve teške odluke koje su se mnogi godinama bojali donijeti, ja neću oklijevati niti sekunde", rekao je u govoru 2016.

Problemi kod kuće, potpora na međunarodnoj sceni

Politički gledano al-Sisi je u zadnje četiri godine stekao više neprijatelja kod kuće. Njegova vlada je povećala stisak nad javnim životom, pa lokalne i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju da se provode proizvoljna uhićenja i guši oporba. Al-Sisi kao opravdanje za to kaže da je zemlja u ratu protiv terorizma.

  • +6
Predsjedničkih izbori u Egiptu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Potpisao je također nekoliko kontroverznih prijedloga zakona. Među njima je zakon koji regulira djelovanje nevladinih organizacija, a koji kritiziraju civilno društvo i organizacije za ljudska prava tvrdeći da je restriktivan i da vladi daje velike ovlasti nad njima.

Pod njegovom vladavinom Egipat je isto tako blokirao stotine internetskih stranica, uključujući neovisne novinske portale i platforme za ljudska prava.

No, jedna od njegovih najkontroverznijih odluka je predaja kontrole nad dvama otocima u Crvenom moru, Tiranom i Sanafirom, Saudijskoj Arabiji. Dogovor, otkriven 2016., izazvao je inače rijetke ulične prosvjede i duge sudske bitke u Egiptu, sve dok parlament prošle godine sporazum nije potvrdio.

Na međunarodnoj sceni al-Sisi uživa potporu velikih sila. Američki predsjednik Donald Trump smatra da radi "fantastičan posao", dok mu francuski predsjednik Emmanuel Macron ne želi držati lekcije o poštivanju ljudskih prava.

Al-Sisi je bio slabo poznat u javnosti sve dok ga u kolovozu 2012. Morsi nije postavio za ministra obrane. Vlast je osvojio sredinom 2014. zavevši javnost, govoreći im blago egipatskim dijalektom, a ne formalnim klasičnim arapskim koji se koristi u službenim prigodama. Kasnije je gradio imidž discipliniranog vojnog lica koje se ne stidi svoje stroge kontrole nad političkim životom u zemlji.

Rođen u studenome 1954., al-Sisi je diplomirao na Egipatskoj vojnoj akademiji 1977. Studirao je u Britaniji i SAD-u. Bio je vojni ataše u Saudijskoj Arabiji u vrijeme Hosnija Mubaraka. Imenovan je ravnateljem vojno-obavještajne agencije nakon što je Mubarak srušen s vlasti 2011.

foto pregled

Burni događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju