NAPADI NA KOPTE

Egipat opozvao veleposlanika u Vatikanu

11.01.2011 u 20:58

Bionic
Reading

Egipat je u utorak pozvao svog veleposlanika u Vatikanu na konzultacije, pošto je papa Benedikt XVI. pozvao vlade većinski muslimanskih država da učinkovitije zaštite kršćanske manjine, istaknuvši pritom egipatske Kopte kao žrtve napada u Aleksandriji.

"Ta je odluka donesena zbog Papina govora koji predstavlja neprihvatljivo upletanje u unutarnje prilike Egipta", priopćilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Egipat poziva svog veleposlanika u Vatikanu da dođe u Kairo na konzultacije nakon nove vatikanske izjave", rekao je glasnogovornik ministarstva Hosam Zaki.

Papa Benedikt XVI. je proteklih dana više puta osudio napad u novogodišnjoj noći ispred pravoslavne crkve u Aleksandriji u kojem je ubijena 21 osoba. Papa je 1. siječnja tražio od svjetskih čelnika da stanu u zaštitu kršćana koji su izloženi nasilju i vjerskoj nesnošljivosti.

Zbog "napetosti, naročito diskriminacije, nasilja i vjerske nesnošljivosti, koji i danas posebice pogađaju kršćane, još jednom hitno pozivam da se ne popušta pred zastrašivanjem i ravnodušnosti", rekao je Papa na novogodišnjoj misi u bazilici sv. Petra.

U nedjelju je Papa izrazio bliskost s egipatskom koptskom zajednicom, udio koje je u egipatskom stanovništvu od 6 do 10 posto.