REVOLUCIJA U SJEVERNOJ AFRICI

Egipat bez vlade, traži se Mubarakov odlazak

29.01.2011 u 13:19

Bionic
Reading

'Egipatski predsjednik Hosni Mubarak mora otići', izjavio je u subotu bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005. Muhamed El Baradei koji je izrazio spremnost da stane na čelo države u prijelaznom razdoblju

'Danas ću s kolegama izaći na ulicu kako bih pridonio promjenama... i poručio da Mubarak mora otići', kazao je El Baradei za satelitski kanal France 24.

'Predsjednik Mubarak nije shvatio poruku egipatskog naroda... prosvjedi će se nastaviti sve do pada režima', dodao je.

'Kada se režim tako nisko ponaša i otvara vodene topove na dobitnika Nobelove nagrade za mir, to označava kraj režima, to znači da je vrijeme da ode', istaknuo je El Baradei, aludirajući na prosvjede u Kairu u kojima je sudjelovao.

U petak je u sukobima prosvjednika i snaga reda 20 ljudi poginulo, a više stotina je ozlijeđeno. Hosni Mubarak je naredio uspostavu policijskog sata u tri najveća grada u zemlji te je raspustio vladu. U televizijskom obraćanju naciji nije pokazao nikakvu namjeru da siđe s vlasti i udovolji zahtjevima prosvjednika, već ih je optužio da destabiliziraju zemlju.

Prema izvještajima koji stižu iz Egipta, Rašid Muhamed Rašid, dosadašnji ministar investicija, trgovine i industrije, bit će novi premijer.