PALESTINCI BIJESNI

Egipat bez upozorenja zatvorio granicu prema Gazi

04.06.2011 u 19:48

Bionic
Reading

Egipćani su u subotu, prvi put nakon prošlomjesečnog rutinskog otvaranja, zatvorili granicu prema Gazi, što je razbjesnilo Palestince, izvijestili su dužnosnici Hamasa i očevici

Dužnosnici zaposleni na palestinskoj granici za Reuters su rekli kako su tri autobusa sa 180 putnika čekala nekoliko sati da bi prešli granicu kod Rafaha prema Egiptu, a neki među njima u jednom su trenutku izgubili strpljenje i pokušali silom otvoriti zatvoreni prolaz na granici.

'O ovome nismo obaviješteni, kao ni o bio kakvom razlogu zatvaranja graničnog prijelaza, zbog čega su putnici vrlo ljutiti', rekao je jedan od dužnosnika.

Nedugo nakon pokušaja otvaranja vrata silom, nakon što su im egipatski vojnici naložili da napuste to područje i u pratnji pripadnika sigurnosti Hamasa, prosvjednici su prepraćeni natrag. Nema izvješća o bilo kakvom nasilju niti uhićenjima.

Incident je uslijedio nakon informacija o tomu da Palestinci planiraju prosvjede i mimohod duž izraelskih graničnih prijelaza iz susjednih arapskih zemalja, čime bi 5. lipnja obilježili godišnjicu izraelske okupacije područja Zapadne Obale i Pojasa Gaze u ratu 1967.

Pripadnici egipatskih snaga sigurnosti kazali su kako je granični prijelaz Rafah, jedini prolaz iz Gaze koji ne kontroliraju Izraelci, zatvoren zbog redovitog održavanja i da bi mogao biti ponovno otvoren u nedjelju. Dužnosnici iz Gaze kazali su kako o tomu nisu bili unaprijed obaviješteni.