SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

EFJ: Novinarstvo treba priznati kao javno dobro

03.05.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Kao moto za današnje obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, Europska federacija novinara (EFJ) naglašava potrebu da se novinarstvo prizna kao javno dobro u ovom razdoblju oštrih mjera štednje, restrukturiranja medija i besprimjerne komercijalizacije novinarstva

'Zabrinjava nas to što su posljednjih mjeseci doslovce tisuće novinara širom Europe izgubile posao, neki zbog smanjenja broja radnih mjesta u medijima, a neki su gurnuti u nesigurniji položaj slobodnih novinara, neformalnih suradnika u medijima. Nesigurni oblici angažmana i manjak investiranja u ljudske resurse uvelike utječu na kvalitetu informiranja i slobodu medija', izjavio je Arne Konig, predsjednik EFJ-a.

Kako je priopćeno iz Sindikata novinara Hrvatske, EFJ je zabrinut zbog porasta neformalnih, nesigurnih oblika rada među novinarima, naročito mladima, jer to ugrožava profesionalne standarde, ekonomsku nezavisnost novinara i njihovu sposobnost da se pridržavaju standarda slobode i pluralizma medija.

Ističu da je u bogatim europskim zemljama sloboda medija goruća tema te da ekonomske teškoće ne mogu biti izlika za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji.

'Ne možete imati slobodne medije i kvalitetno informiranje ako zamenarujete profesionalce koji trebaju izvještavati, istraživati i informirati javnost', naglasio je Konig.

Na skorašnjem Općem sastanku EFJ u Verviersu, od 13. do 15. svibnja, pod nazivom 'Novinarski sindikati u vremenima krize: Borba za novinarsktvo kao javno dobro', delegati iz 26 europskih zemalja raspravljat će o golemim izazovima koji stoje pred novinarima kako bi mogli ispuniti svoju ulogu čuvara demokracije.

Inače, Europska federacija novinara je europska grupacija Međunarodne federacije novinara, a okuplja više od 300.000 novinara iz 37 zemalja.