NOVINARE TLAČE I U DEŽELI

EEMO zabrinut za medijske slobode u Sloveniji

20.08.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Medijska organizacija za jugoistočnu Europu (SEEMO) koja djeluje kao regionalna mreža Međunarodnog novinskog instituta (IPI) sa sjedištem u Beču izrazila je u četvrtak zabrinutost slučajem sudske zabrane pisanja ljubljanskom dnevnom listu Dnevnik

Privremena zabrana pisanja o talijanskom poduzetniku Pieru Paolu Ceraniju, koju je taj list od suda dobio 6. kolovoza uz prijetnju plaćanja kazne od 50 do 500 tisuća eura, jedan je od razloga za zabrinutost zbog medijskih sloboda u Sloveniji.

Taj i slične primjere zabrana novinari osjećaju kao pritisak vlade, jer je slovenskim kaznenim zakonom proširena mogućnost pokretanja tužbi i zabrana zbog klevete i napada na ugled protiv medija. Nasuprot tome, u mnogim europskim državama vlade razmišljaju o liberalizaciji zakonskih propisa koji reguliraju tu materiju, naveo je SEEMO u priopćenju u četvrtak.

Ljubljanski Dnevnik dobio je sudsku privremenu zabranu pisanja o talijanskom poduzetniku Ceraniju na koju se žalio zato jer je iz drugih izvora o njemu naveo informacije po kojima ispada da je riječ o kontroverznom poduzetniku upletenom u neke navodne međunarodne korupcijske skandale.

Urednik lista Aleksander Žerdin rekao je da list poštuje sudsku zabranu iako mu ona čini teškoće zbog interesa javnosti koju zanima talijanski poduzetnik. Cerani je kupio dio dionica nekadašnjeg predsjednika uprave Pivovarne Laško (PL) Boška Šrota u više tvrtki, uključujući Mercator, Radensku i slovenske tiskane medije.

SEEMO u svom priopćenju izražava zabrinutost i zbog toga što je u Sloveniji nedavno pokrenut sudski postupak protiv finskog novinara Markusa Berglunda, koji je prvi u jednoj televizijskoj emisiji u svojoj zemlji pred lanjske parlamentarne izbore u Sloveniji objavio tvrdnje da je bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša upleten u korupcijski skandal.

Riječ je o navodnoj isplati nezakonitih provizija u poslu osiguranja nabave oklopnih vozila finske tvrtke Patria za Slovensku vojsku. U slučaju da bude osuđen, Berglundu u Sloveniji prijeti šest mjeseci zatvora za klevetu.