POBIJEDIO BRATA

Ed Miliband novi vođa britanskih laburista

25.09.2010 u 20:46

Bionic
Reading

Ed Miliband u subotu je izabran za predsjednika britanske Laburističke stranke tijesno pobijedivši brata Davida

Ed (40) se pojavio na političkoj sceni kada je 2008. postao ministar energije i klimatskih promjena. Njegovi strastveni govori donijeli su mu popularnost u lijevom krilu stranke. On je uvjeren da treba okrenuti stranicu Laburističke stranke Tonyja Blaira, kojeg su ocijenili pretjerano desno orijentiranim.

Roditelji su mu poljski Židovi koji su izbjegli u Englesku, a otac Ralph Miliband je poznati marksistički intelektualac. Edova kampanja je bila više lijevo usmjerena od kampanje njegovog protivnika, brata Davida.

Dva brata se razilaze i u pogledu rata u Iraku, kojeg Ed smatra 'tragičnom pogreškom', dok je David podržao intervenciju u Iraku 2003. Ed se tijekom kampanje obraćao radničkoj bazi Laburističke stranke i dobio podršku šest velikih sindikata.

'Stranka mora ponovno otkriti radikalizam koji je najmoćnija snaga transformacije našeg društva', izjavio je tijekom jednog govora. Najkonzervativniji mediji su mu nadjenuli nadimak 'Crveni Ed'. Politolog Tony Travers drži da će Ed Miliband gotovo sigurno odvesti stranku prema centru kako bi pobijedila na sljedećim izborima.

David Miliband je blizak Tonyju Blairu, a Ed je rastao u sjeni njegovog velikog rivala Gordona Browna, nasljednika Tonyja Blaira u Downing streetu. Doveo ga je Gordon Brown da mu piše govore 1994., a zatim je nakon pobjede Laburističke stranke 1997. postao savjetnik.

Ed Miliband s partnericom odvjetnicom Justine Thorton ima jednog sina.