HRVATSKI PROBLEMI

Economist: Europska unija zasićena je proširenjem

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 13:03
  • Objavljeno 11.12.2008 u 13:03
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Britanski tjednik Economist naglašava da se Hrvatska suočava s četiri zapreke u pristupanju Europskoj uniji, od kojih je najveća ona na koju Zagreb ne može utjecati - zasićenje Unije proširenjem

U članku objavljenom u broju od 10. prosinca Economist podsjeća da suministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak odbacili poziv Europskekomisije da se odredi kraj 2009. kao ciljni datum za završetak hrvatskihpretpristupnih pregovora.

Dosad je Hrvatska zaljučila pregovore u samo četiripoglavlja, u 17 poglavlja pregovori su u tijeku, a tek trebaju početi u još 14poglavlja. S tog stajališta čini se da izgledi Hrvatske da završi pristupnepregovore do kraja 2009. nisu preveliki, piše britanski tjednik.

 

 

Economist piše da se zapreke koje stoje pred Hrvatskommogu svrstati u četiri skupine. Prava skupina su problemi sa susjednomSlovenijom

 

Druga skupina zapreka su problemi s korupcijom iorganizirnim kriminalom, a treća nezadovoljstvo Nizozemske suradnjom Zagreba sMeđunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

 

 

Podsjetivši na nedavna ubojstava Ivane Hodak i IvePukanića, Economist navodi da su ti slučajevi dali poticaj za formiranjeposebnih sudova za efikasnija suđenja, poboljšanje programa zaštite svjedoka ioduzimanje imovine pripadnicima organiziranog kriminala.

 

 

starih članica EU-a postoji zamor od proširenja,zabrinutost zbog kandidature Turske za članstvo, te želja da se prije daljnjihproširenja riješe institucionalna pitanja EU-a, što Economist navodi kaočetvrtu skupinu problema.

 

 

Kad se gledaju te četiri skupine, čini se da vlada prve dvijemože riješiti relativno brzo, pod uvjetom da postoji neophodna politička volja,piše tjednik.

 

Nizozemski problem bi mogao biti teže rješiv odslovenskoga, budući da je rat završio prije manje od petnaest godina, a neki odhrvatskih optuženika pred ICTY-em u dijelu hrvatske populacije smatraju senacionalnim herojima.

 

 

Economist smatra da se najviše neizvjesnosti nalazi učetvrtoj skupini zapreka, osobito kada je riječ o zasićenju proširenjem međustarim članicama EU-a. Najveći je problem za Hrvatsku to što ona može učinitivrlo malo, ili gotovo ništa kako bi se prevladale te poteškoće, piše britanskitjednik.

 

 

U tom je kontekstu uskraćivanje ciljanog datuma zazavršetak pregovora zabrinjavajuće za Hrvatsku. Da je datum određen, članiceEU-a bi na sebe preuzele teret da obave svoj dio posla kako bi pripremileulazak Hrvatske u članstvo do 2010. ili 2011. kao 28. zemlje članice. Hrvatskavlada trebala bi biti zabrinuta jer bi druge zemlje članice mogle iskoristitislovensko-hrvatski spor kako bi prikrile činjenicu da nisu voljne podržatipristup Hrvatske nakon što ispuni uvjete, piše Economist.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!