HEP OSTAO BEZ PARTNERA

EBRD izašao iz posla oko hidroelektrane na Ombli

27.05.2013 u 19:19

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda i Europska banka za obnovu i razvoj raskinuli su ugovor o financiranju izgradnje Hidroelektrane Ombla, projektu za koji je prije dvije godine ugovoren kredit vrijedan 125 milijuna eura, objavio je HEP. To praktički znači, konstatira Jutarnji list, da se ova hidroelektrana neće graditi

Ovakvu odluku prije nekoliko mjeseci, podsjeća Jutarnji list, neizravno je najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekavši kako će EBRD financirati Omblu tek kad HEP ispoštuje tražene zahtjeve ministarstva po pitanju zaštite okoliša. Zmajlović je tada ustvrdio kako HEP odbija postupiti po zahtjevima ministarstva.

U svom priopćenju HEP navodi kako je, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spreman na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša.

S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP i EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu, navodi se u priopćenju.