UGOVOR HRVATSKE I BIH

Dvostruko državljanstvo više neće spašavati zločince od zatvora

28.04.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Hrvatska i BiH u narednih bi mjesec dana trebale zaključiti sporazum koji će onemogućiti osuđenicima za kaznena djela u jednoj od dvije države da na temelju posjedovanja dvojnog državljanstva izbjegnu služenje kazne bijegom preko granice, potvrdio je zamjenik ministra pravde BiH Jusuf Halilagić

Nakon sastanka u Zagrebu na kojemu se u ponedjeljak raspravljalo o tom problemu, Halilagić je u utorak kazao da će odgovarajući sporazum biti potpisan u narednih mjesec dana, a potom se očekuje njegova ratifikacija.

Ugovor o provedbi odluka u kaznenim stvarima značio bi da vlasti Hrvatske, odnosno BiH, osuđenika mogu smjestiti u zatvor na izdržavanje kazne i bez njegova pristanka, što je dosad bilo obavezno. Halilagić je pojasnio da je to sustav koji se koristi u ostalim europskim zemljama.

Prema podacima kojima raspolažu vlasti BiH, u Hrvatskoj se trenutačno nalazi 14 osoba kojima su bosanskohercegovački sudovi izrekli pravomoćne presude. 'To nije konačna brojka. Uvjereni smo da je takvih slučajeva daleko više', kazao je Halilagić. Vlasti BiH spremaju se isti sporazum uskoro ponuditi i vlastima Srbije.