DIVLJI ZAPAD

Dvojno državljanstvo spas za sve vrste kriminalaca

14.05.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Osim hrvatskog generala Branimira Glavaša, zastupnika u Hrvatskom saboru kojeg je Županijski sud u Zagrebu osudio na deset godina zatvora zbog ratnog zločina, blagodati dvojnog državljanstva proteklih mjeseci koristile su i druge osuđene ili optužene osobe

Ovaj način izbjegavanja pravde u obje zemlje poprimio je zastrašujući oblik. Kako piše Dnevni Avaz, spisak kriminalaca odbjeglih u Hrvatsku iz BiH je impozantan. Policajci cijelu situaciju uspoređuju s Divljim zapadom, kada je bijeg u Meksiko kriminalcu značio konačnu slobodu, bez obzira na to kakvo je djelo počinio.

Baš kao što u Ministarstvu pravde nemaju točan podatak o tome koliko je osoba iz BiH spas od zatvora našlo u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori, ni susjedi, kako nam je potvrđeno, nemaju informaciju o tome koliko je osoba osuđenih pred njihovim sudovima utočište našlo u našoj zemlji. Ipak, Avaz neslužbeno saznaje  da institucije BiH raspolažu informacijom s kraja prošle godine, prema kojoj je od 2000. godine, samo po naredbi sudova Federacije BiH raspisano 60 međunarodnih potjernica za osobama koje imaju dvojno državljanstvo.

Od tih 60, njih 43 imale su i hrvatsko državljanstvo. Prema policijskim informacijama, njih 33 nalazi se u Hrvatskoj, a upućeni tvrde da je trenutačno ta brojka veća od 40.

Među njima je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, koji je, nakon što je osuđen na deset godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci, utočište našao u Hrvatskoj i danas se slobodno šeće zagrebačkim i splitskim ulicama.

Nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda FBiH, kojom je osuđen na kaznu zatvora od 4 i pol godine zbog otimačine mostarskog hotela 'Ero', u Zagreb se sklonio i Ivan Bender, bivši visoki dužnosnik HDZBiH.

Zbog afere Hercegovačka banka početkom 2004. godine raspravljalo se i o izručenju bivšeg saborskog zastupnika, generala Ljube Ćesića Rojsa. Prije više od osam godina Hrvatska je Bosni i Hercegovini odbila izručiti i generala HVO-a Ivana Andabaka, jednog od osumnjičenih za atentat na zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Jozu Leutara. U Hrvatsku je pobjegao i Željko Raguž, nakon što su ga vlasti u BiH optužile za pljačku SAB banke, utaju poreza i zlouporabu položaja.

U Hrvatskoj se nalaze i bivši radnik federalnog ministarstva obrane Ivan Azinović i general Ivan Medić, također osumnjičeni u slučaju Hercegovačka banka. Nakon što je pred Županijskim sudom u Mostaru započeo proces protiv njega, u susjednu zemlju sklonio se i Boško Boko Previšić, upravitelj logora Gabela, kao i osuđeni za ratne zločine u Mostaru Romeo Blažević. U Splitu mirno živi i Miroslav Anić Firga, koji se sumnjiči da je s Dominikom Ilijaševićem Comom predvodio jedinicu Maturice u zločinačkom pohodu na Stupni Do.

Na listi koja kruži Vijećem ministara BiH su i počinioci teških kaznenih djela koji se slobodno šetaju Hrvatskom: Krunoslav Bonić, Mato Tomić, Josip Topić, Albert Topić i Josip Bikić, za kojima je raspisana potjernica zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u BiH, zatim Darko Drmač, za kojim se traga zbog ubojstva i teških slučajeva razbojništva te Mijo Šola i Velimir Galir, koji se terete za pokušaj ubojstva.

Hrvatska je utočište i osumnjičenim ubojicama za kojima tragaju bosanskohercegovački sudovi: Damiru Gradaščeviću, Vladi Pravdiću, Mariju Miličeviću i Aljoši Stjepanoviću, osumnjičenom za ubojstvo mesara Mladena Mlađe Palca iz Gruda. Za livanjskog gospodarstvenika Stipu Brdara smatra se da je u Hrvatskoj, a osuđen je na godinu zatvora i oduzimanje nezakonito stečene imovine zbog zloupotrebe položaja. I Blaž Šuker iz Lištana pokraj Livna traži se zbog utaje poreza, a Zdravko Ivanković iz Posušja zbog 'zloupotreba ovlasti u gospodarstvu'.

U Hrvatsku sve češće bježi i veći broj manje poznatih kriminalaca koje se tereti za teška djela poput ubojstva, pljačke, trgovine drogom, bludnih radnji... Tako je prije nekoliko dana u Hrvatsku pobjegao Senad Mustedanagić, košarkaški trener koji je silovao 14-godišnjeg dječaka.

Dok mu je pred Županijskim sudom u Rijeci izricana kazna od devet godina zatvora zbog primanja mita, riječki kirurg Ognjen Šimić lani je pobjegao u Sarajevo. U BiH se sklonio i kontroverzni poduzetnik Blaž Petrović, optužen da je fiktivnim pravnim poslovima pribavio blizu deset milijuna kuna.

Preko granice je pobjegao i Željko Vrbat, pljačkaš trgovačkog centra Getro u Sesvetama, kao i tajkun Jozo Ćurković, za kojim je MUP Hrvatske raspisao potjernicu zbog malverzacija u tvornici Salonit. U BiH se sklonio i Zvonimir Josipović, bivši predsjednik Općinskog suda u Gvozdu, kojem se u Zagrebu sudi zbog privrednog kriminala. U Bosni i Hercegovini godinu dana se krio i Svjetlan Stanić, suvlasnik Stanić grupe, optužen u korupcijskoj aferi Maestro. Na kraju spomenimo da se i za Željka Milovanovića, izvršitelja atentata na Ivu Pukanića, smatra da se skriva na području Bosne i Hercegovine, kao i mnogi drugi.